Skärmdump från yle.fi/uutiset

Yle presenterade ny nyhets-look

Yles nyheter sändes från nyinredd studio i dag.

Radionyheternas jinglar har också bytts ut. Den första sändningen med ny ljudvärld sändes i dag kl 12.

Den nya inredningen i tv-studion premiärvisades i sändningen kl 16.55 på TV1.

Alla nyheter på svenska heter i fortsättningen Yle Nyheter. Radiosändningen Aktuellt 17 är en aktualitetssändning och behåller därför sitt namn, skriver svenska Yle.

De svenska tv-nyheterna sändes från och med i dag från samma studio som de finska tv-nyheterna.

Förnyelsen har tagit tre år och kostat omkring 600 000 euro uppger Yle. Hundra personer har arbetat med projektet.

”Vi måste tänka  som en tidning”

Enligt Yle Fems nyhetsankare Anna Bäck föråldras en tv-studio numera snabbt. Det kan handla om fem år och så måste utseende och tilltal ses över, förklarar Bäck. Hon är ivrig inför de tekniska uppdateringarna som möjliggör mer rörelse i studion, bland annat i form av en jätteskärm där man ska presentera väder och grafik.

– Varje studio har en egen själ, något som leder till att man måste tänka över programledarrollen på nytt. Det nya utrymmet som vi dessutom delar med de finskspråkiga nyhetsredaktionerna gör att jag kan vara mer mobil. Något som är bra, nyhetsuppläsare ska inte sitta vid katedern och hålla föredrag utan berätta en historia människa till människa. Det och trovärdigheten är vårt huvudlöfte.

Något hon menar att hänger tätt ihop med den utveckling där fasta nyhetssändningar allt oftare är tvungna att omvärdera sitt uppdrag då alla redan vet vad som hänt via nätets liverapportering.

– Vi måste hitta en ny roll där ”detta har hänt” byts ut mot ett mer analyserande angreppsätt. Jag tror på färre men ordentligt uppslagna ämnen som förklarar varför och vilka följder nyheter kan leda till. Då nyhetsdygnet dessutom blir kortare och innehållet föråldras snabbt måste vi tänka mer som en tidning: avgöra vad som överlever över dagen.

Hittills har Yle erbjudit nyhetsprogram med olika namn som inte direkt kunnat kopplas till genren, speciellt på finska sidan. Från och med i dag går alla under namnet Yle Nyheter.

– I ett medielandskap fyllt av brus ska man lätt hitta fram till oss och inte tvivla på vem avsändaren är.

Bäck menar att nyhetssändningar i dag allt mer tar formen av aktualitetsprogram. På Yle Fem har till exempel Obs nyligen övergått till att fokusera på debatt för att ge plats åt de genomarbetade bildreportagen, långa direktrapporterna och studiointervjuerna i nyhetssändningarna.

– Centralt är förstås fortfarande att tittaren får veta allt det viktigaste som har hänt. Jag tror ändå på att vi ska skala bort och renodla, tänka i form och överväga vilket det bästa sättet att presentera nyheten är. Vissa nyheter lämpar sig bättre för radio eller webb än tv.

Nyhetsankaren ska kunna uppträda

Själva programledarskapet går mot ännu mer uppträdande då nyhetsankaret allt oftare ses i helbild och inte längre alltid har bordet som stöd.

– Jag ser det som en blandning av lika mycket journalistik som att uppträda. Små gester signalerar väldigt mycket. Att höja ögonbrynet eller le vid fel tillfälle kan skapa felaktiga associationer hos tittaren. Men i direktsänd tv måste man utgå från att saker händer. Man ska trivas med att synas trots det, det märks direkt om personen inte tycker om att stå i centrum.

Under sändningen krävs totalfokus.

– Det är inte bra att fokusera för mycket på helheten. Jag brukar ta ett moment i taget, först välkomsthälsningen och så en nyhet åt gången Under en studiointervju försvinner resten av världen, allt hänger på kontakten jag får till den andre.

Hon påminner om att minst arbetstid trots allt läggs på nyhetssändningens yttre attribut.

– Många tror till exempel att vi sitter i sminket halva dan. Men det handlar om vanligt hårt jobb med att sätta sig in i omvärlden.