Arbetsmarknaden har svårt att enas om längre yrkesliv

Arbetsmarknadsorganisationerna ska på fredag ge regeringen ett förslag om hur finländarnas tid i arbetslivet ska förlängas. På måndagen var de dock fortfarande djupt oeniga i frågan.

Centralorganisationernas ordförande samlades på måndagskvällen till förhandlingar i frågan, men enligt Akavas ordförande Sture Fjäder var resultaten magra.

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) bad före jul arbetsmarknadsorganisationerna att utarbeta ett gemensamt förslag om hur folks yrkesverksamma tid ska förlängas och hur mer jobb ska utföras. Fjäder befarar att svaret på statministerns begäran blir mycket knappt. Ordförandena har mötts regelbundet sedan julen, men förhandlingsparterna år låsta i sina motsatta positioner.

– Vi förde en lång debatt, men gjorde inga framsteg alls. På onsdag ska vi berätta för regeringen vad som finns att berätta, sade Fjäder till FNB.

Enligt Fjäder har förhandlingsatmosfären inflammerats särskilt av tvisten om utbildningsledigheten. Den frågan har inte tagits upp av ordförandena. Den behandlas i stället i en särskild arbetsgrupp.

– Finlands näringsliv EK kommer vad jag förstår med ett nytt förslag denna vecka. Jag vill av den anledningen inte ännu ge upp hoppet, säger Fjäder.

Påverkar ramförhandlingarna

Katainen sade i december att arbetsmarknadsorganisationernas förslag har en direkt inverkan på vilka spar- och skatteskärpningsbeslut regeringen tar under halvvägsjusteringen av regeringsprogrammet denna månad och särskilt i ramförhandlingarna i mars.

EK, som företräder arbetsgivarna, vill höja pensionsåldern med två år på tio års sikt. Som alternativ har EK:s vd Jyri Häkämies föreslagit att arbetstiden förlängs med två timmar per vecka.

Löntagarorganisationerna har svarat att de inte förhandlar om pensionerna innan pensionsutredningen under ledning av överdirektör Jukka Pekkainen blir klar, det vill säga i höst.

Akava presenterade förra veckan sina förslag om hur folk ska jobba mer och längre. Bland annat föreslår akademikercentralen att systemet med föräldraledigheter reformeras så att det blir lättare för kvinnor att komma ut i arbetslivet. Dessutom vill Akava höja arbetsgivarens självrisk i samband med uppsägningar av ekonomiska och produktionsmässiga skäl.