Foto: AFP / Lehtikuva

Premiärminister Cameron manar skottar att stanna

Brittiske premiärministern David Cameron medgav på söndagen att Skottland har vad som krävs för att bli ett självständigt land. Men han anser att skottarna för närvarande kan dra fördel av "det bästa av två världar".

- Enkelt uttryckt: Storbritannien fungerar. Varför slå sönder det? skriver han i en debattartikel i skotska tidningar.

Skottland väntas folkomrösta om självständighet hösten 2014. Dess nuvarande union med England har hållit i 306 år, och Cameron ser ingen anledning till förändringar.

- Skottland måste avgöra den stora frågan. Men svaret angår hela Förenade kungadömet. Skottland har det bättre i Storbritannien. Vi har det alla bättre tillsammans, åtskilda blir vi fattigare, hävdar Cameron vars egen politiska framtid och eftermäle står på spel nästa år.

Hans konservativa partivänner skulle aldrig förlåta en premiärminister som styrde över att bryta sönder kungadömet, som även består av Wales och Nordirland.

Även de två andra stora partierna, Labour och Liberaldemokraterna, säger nej till ett självständigt Skottland. Frågan drivs främst av skotska nationalistpartiet SNP med Alex Salmond vid rodret. Han siktar på att kunna bryta loss sin landsdel redan 2016.