Villa Bensow. Foto: Leif Weckström

Bensow tog en mark i hyra

När Stiftelsen Bensows barnhem hyrde ut en holme med villa i Barösund till tidigare styrelseordförande Rolf Wahlsberg löpte kontraktet på hundra år och hyran var en mark om året.

Debatten om Bensows barnhem i Grankulla har tagit ny fart. I fredags synade programmet Radar i Radio Vega nedläggningen av barnhemmet. Och i dag är det grävande tv-programmet MOT i tur att följa upp Hufvudstadsbladets reportage från november.

Det är inte bara medierna utan också styrelsen för Stiftelsen Bensows barnhem som haft bråttom den senaste tiden. Patent- och registerstyrelsen har begärt en rapport av stiftelsen till den 15 februari.

– Styrelsen bör då redogöra för hur man planerar att leva upp till stadgarna som förutsätter att stiftelsen upprätthåller barnhem för värnlösa barn. Den andra frågan gäller i vilken utsträckning och på vilka villkor styrelsemedlemmar och styrelsen närstående personer hyr stiftelsens fastigheter, berättar Juha Viertola som är chef för förenings- och stiftelseregistret.

Lagen förbjuder styrelsemedlemmar att missbruka sin förtroendeställning genom att ordna oskälig förmån för egen del. I programmet Radar framgick det att styrelsemedlemmen sedan 1960-talet, Rolf Wahlsberg, betalat en mark i årlig hyra för att arrendera en holme med tillhörande villa i Barösund på hundra år.

Publiciteten har nu fått styrelsen att skriva om kontraktet. Det gäller på livstid och hyran har justerats uppåt. Men vad Rolf Wahlsberg i dag betalar i hyra vägrar styrelsen uppge, framgår det av MOT.

Alla barnhem behövs

Barnhemsstiftelsens förklaring att barnhemmet lades ner i höstas på grund av brist på barn omkullkastas av sociala myndigheter.

Sammanlagt 17 000 barn i Finland har omhändertagits och får vård utanför hemmet. Också om målet är att placera så många som möjligt i privata familjer behövs barnhem i dag lika mycket som förr, vittnade föreståndaren Andrea Lindholm på Hurtigs barnhem i Grankulla.

– Dels räcker familjerna inte till, dels finns många barn som farit så illa att ingen familj klarar av att ta hand om dem. Då behövs barnhem. Hos oss på Hurtigs är alla platser besatta.

Det var Hurtigs barnhem som på 1920-talet inspirerade Sigrid och Wilhelm Bensow att grunda sitt barnhem. Att det nu är fullt hos Hurtigs medan Bensows styrelse klagar på att barnen tagit slut har en naturlig förklaring,

– Bensows barnhem deltar inte längre i den kommunala upphandlingen och ger inga offerter, därför placeras inga barn där, berättade man på Esbo stads socialverk.

En orsak till att Bensows intresse för nya barn minskat är att socialmyndigheterna bara bjuder ut tonåringar med stora problem. Barnhemsstyrelsens önskan att i likhet med förr om åren ta hand om spädbarn som stannar till vuxen ålder går inte att tillmötesgå.

Bensows styrelseordförande Valter Gadolin försäkrade i Radar att man nu håller på att arbeta fram en ny modell som gör att barnhemmet på något sätt kan återuppstå. Att stiftelsen slutat ge offerter då barnhemsplatser konkurrensutsätts vidkänns han inte.

– Jag har ingen aning om varför vi inte lyckats få nya barn, sade Gadolin.

Ny intervju med Valter Gadolin utlovas i kvällens MOT.