Foto: Colourbox

Forskare: Pappor är uppskattade men osäkra

Faderskapet mår bättre än någonsin och relationen mellan pappa och barn värderas högt. Samtidigt är många pappor osäkra på hur de klarar sig som föräldrar.

– Många pappor är mycket tillsammans med sina barn. Men de funderar på om deras krafter räcker till och är osäkra på sina färdigheter, säger specialforskare Nina Halme på Institutet för hälsa och välfärd THL.


– När en man bli pappa får han sällan stöd av sin egen pappa medan kvinnor ofta får en hel del stöd av sina mammor, säger Peter Peitsalo i föreningen Miessakit.
Halme och Peitsalo talade om föräldraskap och särskilt faderskap på hälsovårdardagarna i Tammerfors på torsdagen.

Barn kan ha flera pappor

Halme säger att färska pappor numera är väl förberedda; ofta har man funderat ett bra tag på att skaffa barn. Men ibland kan en man till exempel få axla rollen som styvpappa rätt hastigt.
– Formen för faderskapet avgör inte om det är bra för barnet. Barnet kan ha flera pappor, säger Halme.
En enkät som THL gjorde med under 9-åriga barns pappor visade att över en tredjedel av dem oroade sig för om de tillbringade tillräckligt med tid med barnen. Nästan lika många var osäkra på sina färdigheter som förälder och över en fjärdedel oroade sig för att tappa tålamodet med barnet.

Egen tid viktig
Peter Peitsalo poängterar att det också måste finnas annat än jobb och ansvar för familjen i livet.
– Många skiljer sig när barnen är små. En orsak är att man inte klarar av att jämka samman de olika önskemålen och förväntningarna.
Det är viktigt att föräldrarna dessutom hittar tid för sig själva och för varandra.
– Om relationen mår bra, mår mannen bra. Det här är viktigare för pappan än för mamman när det handlar om att finna sig till rätta som förälder, säger Peitsalo.