Foto: Cata Portin

Habat måste betala 800 euro för ett nej

Från år 2011 syns en starkt nedåtgående trend i statistiken över dem som beviljas familjeåterförening i Finland. Lagstiftningen har skärpts och nu får barnen betala för besluten. Habat 17, fick avslag i höstas och det kostade 800 euro.

Just nu ligger 7 000 ansökningar om familjeåterförening hos Migrationsverket.

Bland ansökningarna finns ensamma barn som fått uppehållstillstånd och väntar på att deras anhöriga skall komma till Finland.

Men sedan 2011 har kurvan svängt och allt fler barn får avslag på ansökan.

Före år 2011 visade kurvan en positiv trend. Sedan skärptes reglerna och lagstiftningen. Bland annat är det nu familjen i hemlandet som skall lämna in ansökan då det tidigarevar den person som befann sig här som skulle ansöka.

Nytt är också att det kostar att ansöka om familjeåterförening. Avgiften dras dessutom retroaktivt så att man 2012 betalar för en ansökan som lämnats in 2010. En ny lag om avgifter kom 2011.

Habat Wardhere, 17, fick i höstas avslag på ansökan om familjeåterförening. Han kommer från Somalia där han flydde från den islamistiska terrororganisationen Al-Shabab. Han smugglades till Finland där hans bror redan befann sig.

– Jag rymde, min mamma skulle inte ha låtit mig lämna landet, hon skulle ha sagt att jag är för ung, jag vara bara 14 år, säger Habat. Han fick hjälp av en familj som betalade smugglaren. När han kom hit 2010 ville han ansöka om familjeåterförening men det visade sig att hans bror redan hade en ansökan inne.

– De sade att vi har samma familj och rådde mig att vänta på beslutet. Vi ville att de skulle ta dna men de tyckte inte att det var nödvändigt.

Habats familj som består av mor, far och fyra små bröder fick ta sig från Mogadishu i Somalia till Addis Abeba i Etiopien för att bli intervjuade av finländska myndigheter där. Habat säger att hans föräldrar är fattiga och det var en stor ekonomisk ansträngning för dem att resa till Etiopien.
– För att överleva där började mamma tvätta åt en familj, på det sättet fick de lite pengar, berättar Habat.

”Betalade för en onödig resa”
I höstas fick hans bror ett samtal där han ombads komma till polisen för att hämta beslutet om familjeåterförening. Det kostade 800 euro.

– Vi visste inte om det var negativt eller positivt men min bror betalade. Han är 19 år, går i gymnasiet och får utkomststöd så han betalade hälften och socialen betalade resten, säger Habat.

De fick avslag för att Habats bror är vuxen och enligt myndigheterna kan ta hand om Habat. Den andra orsaken var att myndigheterna inte var säkra på om Habats familj var hans egen. Det tycker Habat är underligt.

– Vi bad ju dem ta dna för att de skulle vara säkra men de gjorde inte det, säger han.

Habat hade väntat och var ganska hoppfull om att få sin familj till Finland. Efter beslutet säger han att han mådde dåligt.
– De fick betala för en onödig resa. Nu är de tillbaka i Somalia. Jag hade hoppats att de skulle komma så att vi alla skulle få ta hand om varandra. Nu grubblar jag mycket. Det känns som om jag gjort fel och bara skaffat mig själv ett bra liv. De är fattiga och vad som helst kan hända dem när som helst i Somalia. Jag saknar mina föräldrar.

Jukka Kursula som flera år arbetat som företrädare för unga asylsökande i Finland säger att praxis med avgifter ändrades efter den nya lagen 2011. Före det var ansökningarna avgiftsfria.
– Under 2012 har man också tagit betalt i efterskott för ansökningar som lämnades in 2010. Det är ett beklagligt fenomen att de här barnen måste betala av sina få slantar. Det är en stor orättvisa och jag har riktat ett brev till statskontoret där jag ber dem att barnen inte skall behöva betala och att de borde få pengarna tillbaka om de betalat i efterskott. Hittills har jag inte fått något svar, säger Kursula.
Enligt Pauliina Helminen, direktör för invandrarenheten vid Migrationsverket har det alltid har funnits en avgift men praxis för när man tar betalt har varierat.

– Om det inte har tagits betalt 2010 när ansökan lämnades in beror det på att myndigheten inte förstått att ta betalt. Huvudregeln är att man tar betalt då ansökan lämnas in, säger Helminen.

Ett annat fenomen är att antalet personer som beviljas familjeåterförning rasat. Statistik från Migrationsverket visar en klart nedåtgående trend bland personer som fått uppehållstillstånd med stöd av internationella avtal.

– Praxis, lagstiftning och tolkningar har ändrats och processen har blivit svårare för de som söker familjeåterförening. Ur sökandens synvinkel har det skett flera negativa förändringar, säger Mikko Väli­salo, direktör för transitboendet Ingas i Esbo.