Foto: Niklas Tallqvist

Drop-in-klinikerna blir allt fler

Det finns i dag runt tjugo kommunala så kallade drop-in-kliniker eller vårdkiosker runt om i Finland. I slutet av året beräknas de vara dubbelt så många. I Helsingfors finns än så länge bara privata alternativ.

Den första kommunala vårdkiosken öppnades i Ylöjärvi år 2009. Kiosken, som är ett slags drop-in-klinik, öppnades på försök och fick stöd av Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra. Både drop-in-kliniken i Ylöjärvi och de som har öppnat på andra orter senare har fortsatt sin verksamhet också efter den tvååriga försöksperioden.

– Tanken är att ha en trappstegsmodell inom sjukvården. Systemet ska inte göras för invecklat, utan tröskeln för att söka vård ska vara låg, säger Antti Kivelä som är chef för Sitras kommunprogram.
När det gäller Finlands första drop-in-klinik var den kommunala beslutsprocessen snabb: Ylöjärvi var på väg att få ett nytt köpcenter som lämpade sig för verksamheten och på några månader hade kommunen fattat beslut om att införa verksamheten på försök.

Bara privat i Helsingfors
Sedan dess har bland annat Lahtis och Kotka fått egna drop-in-kliniker. I dag finns det ett tjugotal kliniker av den här typen i hela landet och lika många är under arbete. I slutet av året kommer de att vara runt 40, tror Kivelä.

I Helsingfors finns det än så länge bara privata drop-in-kliniker. Vårdföretaget Laastari har två mottagningar i Helsingfors, en i Hagnäs och en i Östra centrum.
– Flunsa, öroninflammation hos barn, urinvägsinfektion, bihåleinflammation, räknar sjukskötaren Helena Kannisto upp typiska fall som fyller hennes arbetsdag. Hon har jobbat på mottagningen i Östra centrum sedan starten i januari 2011. I praktiken består mottagningen av ett litet ljust rum längst inne i apoteket.

Medan de kommunala drop-in-klinikerna i dag koncentrerar sig mer på upplysning och konsultation, sköter Laastari patienten från början till slut.

I nästan alla fall konsulterar Kannisto per telefon en läkare, som sedan vid behov skriver ut recept på medicin per fax eller telefon. Hon har också möjlighet att skicka över bilder i svåra fall, på till exempel patientens öra eller hud. Över programmet Facetime på läsplattan håller hon dessutom kontakt med sjukskötarna på de andra Laastariklinikerna i Helsingfors, Lahtis och Jyväskylä.

Antalet patienter variera enormt från dag till dag, men Kannisto räknar att medeltalet för Östra centrums del ligger runt tio patienter per dag.
Förutom sjukintyg och vård för vanliga lindriga sjukdomar som allergi, öronvärk och ögoninflammation kan man få vissa vaccinationer på kioskerna.

Laastari har i dag fem kiosker i Finland och sju i Sverige, där de går under namnet Minutkliniken.
Enligt chefsläkare Ron Liebkind, en av Laastaris grundare, diskuterar man just nu möjligheten att inleda pilotprojekt med några kommuner.
– Vi måste fundera över hur primärhälsovården ska organiseras på ett bra sätt. Det har inte hänt något på tiotals år. Laastaris koncept är väldigt flexibelt och går att anpassa till den kommunala hälsovården.