Foto: Lehtikuva/Sari Gustafsson

Valio väntar med spänning på butikernas reaktion

I dag höjde Valio partipriserna på mjölk med 30 procent. Höjningen syntes inte omedelbart i butikshyllorna. - Vi har inte ännu fattat några beslut om en höjning av mjölkpriset, säger Kimmo Nikula, kedjedirektör för Alepa ja S-market.

– Vi har i dag höjt partipriserna på basmjölk, alltså fettfri mjölk, ettans mjölk, lättmjölk och helmjölk, säger Taina Lampela-Helin, kommunikationschef på Valio.

Priset på till exempel laktosfri mjölk, gefilus eller ekomjölk ändras alltså inte.

Själv gick Lampela-Helin med spänning via några butiker på vägen till jobbet för att se om priserna på mjölken höjts.  Då hade priserna inte ändrats, men under dagen höjde en del priserna.

Vad partipriset på standardmjölken är berättar Valio inte.
- Partipriserna varierar med köparen. Det finns inte ett enhetligt partipris.

Siwas och Valintatalos butiker säljer i huvudsak Arla Ingmans inhemska mjölk. I de här butikerna har literpriset i snitt ökat med 12 cent.

Stockmann i Helsingfors höjde priset på standardmjölk.
- Vi höjde inte så mycket som Valio, vår höjning är 11 procent, säger informatör Anna Bjarland.

På Stockmann kostar nu en liter Valio fettfri mjölk 94 cent och den blå lättmjölken 96 cent.

Avvaktar

Kimmo Nikula, Kedjedirektör för Alepa och S-market, säger att man som bäst följer med konkurrensläget.
- Vi har inte ännu fattat några beslut om en höjning av mjölkpriset, säger han.

Vissa butiker höjde dock priserna. I en del av S-gruppens butiker i Birkaland kostade en liter Valio-lättmjölk på fredagen 1,10 euro, då priset på torsdagen var 94 cent. I Helsingfors har K-supermarket i Kampen höjt priset med hela 30 cent, enligt fnb.

Hos Kesko avgör K-köpmännen själva om utbudet på mjölkprodukter och prissättningen sker butiksvis. Det lokala konkurrensläget avgör utbud och pris, meddelar Otto Heinonen, informatör till Hbl. 

Bakgrund: Mjölkkriget

Konkurrensverket anser att Valio försökt begränsa konkurrensen på basmarknaden för mjölkprodukter genom att dumpa partipriserna rejält under kostnadsnivån.
Valio tänker överklaga konkurrensverkets beslut, som ålägger bolaget att höja partipriset på mjölkprodukterna. Prishöjningen gäller särskilt fettfri mjölk.
Valio genomför de åtgärder som Konkurrensverket förutsätter men ansöker samtidigt om verkställighetsförbud hos Marknadsdomstolen.
Konkurrensverket räknar med att Marknadsdomstolens beslut dröjer till år 2014.