Nynazister skadade en ordningsman vid presentation av boken Extremhögern i Finland i Jyväskylä i onsdags. Foto: Lehtikuva / Janne Nousiainen

Skypo: Högerextrema inget allvarligt hot mot samhället

I Sverige bedömer Säkerhetspolisen att Svenska motståndsrörelsen är ett hot som måste tas på allvar. I Finland bedömer man att systerorganisationen Finska motståndsrörelsens aktivitet snarast orsakar lokala problem.

Polisen är förtegen om hurdana kopplingar de gripna efter knivdådet i Jyväskylä har till extremrörelser men mycket tyder på att de tre som ligger bakom angreppet tillhör Finska motståndsrörelsen, som har ett aktivt samarbete med systerorganisationen Svenska motståndsrörelsen i Sverige.

Och i grannlandet är den nationalsocialistiska rörelsen i högsta grad intressant för Säkerhetspolisen.

I går ville chefsanalytikern Ahn-Za Hagström vid Säpo inte kommentera saken med hänvisning till pågående polisutredning och att polisen inte bekräftat kopplingar till extremhögern. Men för några veckor sedan bedömde hon i MTV3:s program 45 minuter att rörelsen i Sverige utgör ett konkret hot mot vissa funktioner och vissa individer.

Även om den inte kategoriseras som rikets största hot så påtalade Hagström att det i princip är den enda regelrätta hier­arkiskt styrda organisation som är uttalade nationalsocialister och som uttalat att de förespråkar revolution och en väpnad kamp.

Hos oss tonas hotbilden ner. Inrikesminister Päivi Räsänen (KD) betecknade i går onsdagens attentat mot bokpresentatörerna i Jyväskylä som beklagligt men tycker att polisutredningen måste bli klar innan man drar för långtgående slutsatser. Polisöverdirektör Mikko Paatero sade till MTV3 att det händer saker i en öppen demokrati:

– Det finns extremrörelser och polisen är medveten om dem. Men polisen kan inte övervaka alla tillställningar utan det är upp till arrangören att göra det.

Skypo: Marginellt problem

Hos oss har Skyddspolisen i flera omgångar betecknat de högerextrema rörelserna som marginella insidergrupper med något tiotal aktiva medlemmar.

Likaså har Skypo bedömt att den verksamheten koncentrerar sig kring att sprida propaganda på olika sätt och att våld inte verkar ingå i aktivisternas verksamhet.

När det gäller just Finska motståndsrörelsen är det samma rörelse som attackerade Pride-paraden i Helsingfors 2010 och samlingspartister i Uleåborg före riksdagsvalet 2011. Mannen som förra sommaren gassprejade Dan Koivulaakso i Uleå­borg tillhör också motståndsrörelsen. Koivulaakso är en av författarna till den nu aktuella boken om extremrörelser.

Men onsdagens attack har inte ändrat Skypos bedömning.

Enligt överinspektör Tuomas Portaankorva har man länge följt med situationen och var beredd på en direkt aktion. Men någon utbredd hotbild mot rikets säkerhet anses extremrörelserna inte utgöra, vare sig Finska motståndsrörelsen eller andra.

– Det är enskilda händelser och det handlar om lokala sammandrabbningar och om motsättningar på lokalt plan. De här motsättningarna utgör ändå inte ett allvarligt hot mot samhällets säkerhet, säger han.

Vad vet ni om motståndsrörelsens samarbete över landsgränserna?

– Vi följer med det. Vi vet att de har ett samarbete som handlar om att utbyta erfarenheter. Extremrörelsernas aktivitet har vuxit och det kan resultera i mer våld men i Finland handlar det om lokala motsättningar.

Läs mer i dagens Hbl.