Foto: Lehtikuva / Janne Nousiainen

Knivattack vid presentation av bok om högerextremism

Tre nynazister beväpnade med flaskor och knivar skadade en ordningsman vid en bokpresentation i stadsbiblioteket i Jyväskylä vid 18-tiden i kväll.

Incidenten skedde när boken "Äärioikeisto Suomessa" (Extremhögern i Finland) presenterades i en föreläsningssal i biblioteket.

– Vi hörde ljud från flaskor som krossades och tumult bakom dörren till föreläsningssalen, säger Li Andersson, en av författarna till boken.

– Dörren var låst och ordningsvakterna stod utanför. Dörren var låst för vi var medvetna om att det fanns en risk för en attack.

Enligt Andersson fördes den skadade vakten, en lokal vänsteraktivist, till sjukhus. Enligt de första uppgifterna var han inte allvarligt skadad.

De tre angriparna flydde från platsen.

Bibliotekets lilla föreläsningssal var fullsatt och, enligt Keskisuomalainens reporter som var på plats, befann sig närmare etthundra personer i salen.

Arrangörerna uppmanade eventuella läkare i publiken att komma till undsättning. Ett stort antal polispatruller kallades till biblioteket och publiken uppmanades att inte bege sig ensamma hem i natten utan gå i grupper om minst tio personer.

Biblioteket stängdes omedelbart och polisen spärrade av området. Bokpresentationen fortsatte trots den allvarliga incidenten.

– Folk var ganska skärrade, men vi ville fortsätta för att inte låta angriparna bestämma om vi får tala eller inte, säger Andersson.

Henri Salonen var på plats för att lyssna på presentationen.

– Först var stämningen riktigt sorglig och skrämmande. Men det kändes positivt att man lyckades genomföra diskussionen, att vi inte lät dem stoppa oss, säger han.

Publiken avlägsnade sig lugnt och stilla från biblioteket vid 19.30 tiden.

Li Andersson och Mikael Brunila, två av författarna till boken, uppträdde på tillställningen. Bokens tredje författare Dan Koivulaakso var inte med vid presentationen, men stod i kontakt med sina medförfattare.

– Nynazisterna som anföll är igenkända och jag har nu till och med namnen på dem, uppgav Koivulaakso.

Gruppen använder benämningen "patrioter" om sig själv.

Polisen i Jyväskylä har lovat informera om händelsen senare.

Dan Koivulaakso utsattes för en gasattack i somras när han skulle delta i ett taltillfälle. En person som antas ha samröre med extremhögern sprayade gas i ansiktet på honom. Ett tjugotal personer i publiken utsattes för gasen.