Foto: Lehtikuva / Janne Nousiainen

Knivattack vid presentation av bok om högerextremism

Tre nynazister beväpnade med flaskor och knivar skadade en ordningsman vid en bokpresentation i stadsbiblioteket i Jyväskylä vid 18-tiden i kväll.

Incidenten skedde när boken "Äärioikeisto Suomessa" (Extremhögern i Finland) presenterades i en föreläsningssal i biblioteket.

– Vi hörde ljud från flaskor som krossades och tumult bakom dörren till föreläsningssalen, säger Li Andersson, en av författarna till boken.

– Dörren var låst och ordningsvakterna stod utanför. Dörren var låst för vi var medvetna om att det fanns en risk för en attack.

Enligt Andersson fördes den skadade vakten, en lokal vänsteraktivist, till sjukhus. Enligt de första uppgifterna var han inte allvarligt skadad.

De tre angriparna flydde från platsen.

Bibliotekets lilla föreläsningssal var fullsatt och, enligt Keskisuomalainens reporter som var på plats, befann sig närmare etthundra personer i salen.

Arrangörerna uppmanade eventuella läkare i publiken att komma till undsättning. Ett stort antal polispatruller kallades till biblioteket och publiken uppmanades att inte bege sig ensamma hem i natten utan gå i grupper om minst tio personer.

Biblioteket stängdes omedelbart och polisen spärrade av området. Bokpresentationen fortsatte trots den allvarliga incidenten.

– Folk var ganska skärrade, men vi ville fortsätta för att inte låta angriparna bestämma om vi får tala eller inte, säger Andersson.

Henri Salonen var på plats för att lyssna på presentationen.

– Först var stämningen riktigt sorglig och skrämmande. Men det kändes positivt att man lyckades genomföra diskussionen, att vi inte lät dem stoppa oss, säger han.

Publiken avlägsnade sig lugnt och stilla från biblioteket vid 19.30 tiden.

Li Andersson och Mikael Brunila, två av författarna till boken, uppträdde på tillställningen. Bokens tredje författare Dan Koivulaakso var inte med vid presentationen, men stod i kontakt med sina medförfattare.

– Nynazisterna som anföll är igenkända och jag har nu till och med namnen på dem, uppgav Koivulaakso.

Gruppen använder benämningen "patrioter" om sig själv.

Polisen i Jyväskylä har lovat informera om händelsen senare.

Dan Koivulaakso utsattes för en gasattack i somras när han skulle delta i ett taltillfälle. En person som antas ha samröre med extremhögern sprayade gas i ansiktet på honom. Ett tjugotal personer i publiken utsattes för gasen.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.