Mika Vehviläinen lämnar Finnair. Foto: Karl Vilhjálmsson

Vehviläinen till Cargotec

Ryktet om Mika Vehviläinens, 51, flytt från Finnair till Cargotec visade sig stämma. Vehviläinen lämnar både Finnair och sin omtalade tjänstebostad. Cargotec erbjuder 50 000 euro i månadslön.

Taloussanomat hann redan för två veckor sedan avslöja att Mika Vehviläinen byter jobb. Dementierna då lät inte trovärdiga och därför kom beskedet i går morse inte som en stor överraskning. Vehviläinen tillträder den 1 mars.

Finnairs styrelse utnämnde genast bolagets operativa chef Ville Iho till tf vd fram till att en ny vd utses.

Cargotecs styrelseordförande Ilkka Herlin kommenterade nyhetsläckan på sitt karaktäristiska sätt.

– Man kan lika gärna fråga sig var lössen härstammar ifrån!

Herlin sade på den snabbt sammankallade presskonferensen att Vehviläinen är rätt man att leda Cargotec. En fråga om Vehviläinen anställts som saneringschef tillbakavisade Herlin med att bolaget visserligen har sanerats men nu befinner sig i ett skede av tillväxt.

Ingen tjänstebostad

Vehviläinens månadslön, inklusive naturaförmånerna blir på jämnt 50 000 euro, heter det i företagets börsmeddelande. På Finnair hade han en årslön på 611 650 euro och olika bonusar på sammanlagt drygt 160 000 euro.

På Cargotec blir han delaktig av bonusprogrammet, som högst kan uppgå till 100 procent av lönen. Bonusbeloppen bestäms efter prövning och Cargotec har ensidig rätt att ändra eller avbryta dem.

Någon tjänstebostad får han inte den här gången. Cargotec kompenserar honom med en icke definierad engångsersättning. Själv sade Vehviläinen att han hoppas att försäkringsbolaget Ilmarinen låter honom bo kvar och betala hyra tills han hittar en ny bostad.

Läs mer i morgondagens Hbl!