Yrkeshögskolan Novia föreslås fusioneras med Arcada. Foto: KSF Media arkiv/Nina Ahtola

SFP: Arcada och Novia borde gå samman

Eftersom staten knappast i framtiden kommer att gå med på att det finns två svenskspråkiga yrkeshögskolor uppmanar nu Svenska folkpartiet Arcada och Novia att gå samman. De två yrkeshögskolorna väntas om ungefär en månad vara klara med sina fusionsförhandlingar.

– Det är osannolikt att staten på sikt beviljar koncessioner för två finlandssvenska yrkeshögskoleutbildningar. Det realistiska är att det bara blir en koncession, säger partiordförande Carl Haglund om SFP:s färska högskolepolitiska program som uppmanar Arcada och Novia att gå samman.

Redan i fjol förde Arcada och Novia hårda förhandlingar om en samgång, men diskussionerna avbröts i somras. Den främsta orsaken till de strandade förhandlingarna var oenighet om rektorn för den nya stora yrkeshögskolan skulle finnas i Vasa eller Helsingfors. Men eftersom Arcada och Novia är medvetna om att den ena av de två skolorna är nedläggningshotad ifall de fortsätter på egen hand, har Arcada och Novia fortsatt förhandla under hösten. De svåraste frågorna är fortfarande hur aktierna i det nya bolaget ska fördelas mellan ägarna och var rektorn och centraladministrationen ska finnas.

Enligt Haglund betyder en fusion av skolorna inte att yrkeshögskoleutbildningar körs ner på vissa orter. Det nya programmet slår fast att den svenska högskoleutbildningen "vilar på starka regionala ben i Helsingfors, Åbo och Vasa. Dessa kompletteras av viktiga campus på mindre finlandssvenska orter".

Novia har utbildningar i Raseborg och Jakobstad som inte nämns i programmet. Kan man tolka det här som att SFP är redo att offra Raseborg eller Jakobstad som studieort?
– Nej. Det har satsats mycket pengar på att skapa fina campus i Raseborg och Jakobstad och det är önskvärt att där ska finnas utbildning också framöver, säger Haglund.

Men det högskolepolitiska programmet vill ändå att "den strukturella utvecklingen" (läs eventuella flyttar och nedläggningar av utbildningsprogram), "måste gagna utbildningen och dess innehåll och inte vara endast ekonomiskt eller regionalpolitiskt motiverade".

– Jag förstår att det finns en oro, men om yrkeshögskolorna inte gör något blir konsekvenserna betydligt svårare. Det ska finnas utbildning överallt, men det behöver inte vara fråga om samma utbildningar som ges i dag, säger riksdagsledamoten Ulla-Maj Wideroos, som leder partifullmäktige.