Foto: Hbl arkiv

Cykelinvesteringar betalar sig tillbaka

En euro som investeras i cykling blir på några år åtta euro i samhällsekonomisk nytta. Det säger Helsingfors stads senaste utredning om nyttan med tvåhjulingar.

En 114 miljoner euros satsning cykelleder i Helsingfors skulle enligt beräkningen spara 900 miljoner euro i samhälleliga kostnader.

Nyttan kommer främst av att arbetsresorna blir kortare och att hälsovårdsavgifterna sjunker. Med mera cykling sjunker också kostnaderna för vägunderhåll, investeringar och trafikolyckor. Miljöfaktorer har också räknats in i priskalkylen.

Rapporten har gjorts under 2012 enligt Trafikverkets anvisningar, det vill säga med samma kriterier som man uppskattar nyttan med nya vägbyggen eller kollektivtrafikinvesteringar.

Enligt rapportens resultat skulle det löna sig för Helsingfors stad att höja på den årliga cykelinvesteringssumman från tänkta 5–7 miljoner euro till minst 10 miljoner, eller till och med 20 miljoner per år i stället.

– Varje cyklad kilometer skulle ge samhället 0,3–1,3 euro beroende på investeringsnivån, säger chefen för Helsingfors stads trafikplanering Ville Lehmuskoski.
Helsingfors stads stadsplaneringsnämnd tar ställning till rapporten på tisdag.