Foto: Susanna Vainioranta. Den här medicinen kan orsaka farliga biverkningar.

Psykmedicin kan ligga bakom vansinnesdåden

Hyvingeskytten Eero Hiltunen och de två tidigare skolskjutarna har använt en typ av psykmedicin som kan utlösa hat, fientlighet och självmordstankar.

– Läkarna skriver ut antidepressiva läkemedel av typ SSRI (selektiva serotoninåterupptagningshämmare) åt ungdomar trots att det står på förpackningen att de inte är avsedda för barn yngre än 18 år, säger medicinalrådet Tapani Sipilä.

Sipilä har tidigare flera gånger slagit larm om SSRI-läkemedlen för att deras biverkningar kan vara så häftiga hos unga.

Hyvingeskytten Eero Hiltunens försvarsadvokat hänvisade vid slutpläderingen i tisdags till att hans klient använde sådana läkemedel på mordnatten. Samma typ av läkemedel har påträffats hos skolskjutarna Matti Saari och Pekka-Eric Auvinen och hos åtminstone två amerikanska skolskjutare.

– Hos oss använder 10 000 barn som är yngre än 18 år medicinen. I åldergruppen yngre än 25 år äter 25 000 personer SSRI-preparat, säger Sipilä.

– Den vanligaste medicinen i den här gruppen är Cipralex och på packsedeln står det uttryckligen att läkaren som skriver ut medicinen noggrant måste följa med sin patient.

HC-läkare skriver ut

– Men bristen på psykiatriska läkare är stor och oftast skrivs medicinerna ut av hälsocentralläkare, säger Sipilä.

Enligt polisprotokollet använde Hiltunen ett SSRI-preparat vars biverkningar enligt bipacksedeln är trots, ilska, fientlighet och självmordstankar. Biverkningarna är starkare hos yngre än hos äldre patienter.

– Nästan alla mediciner i den här gruppen har samma varningstext. Användningen av sådana psykofarmaka har ökat explosionsartat de senaste åren, säger Sipilä som anser att läkarna ofta skriver ut medicinerna helt i onödan.

Hiltunen bedömdes som tillräknelig efter sinnesundersökningen, men den avslöjar också att han lider av psykiska problem till följd av sen pubertet och omognad. Han har bland annat svårt att kontrollera plötsliga impulser och han dras med tvångstankar.

Sipilä är förvånad om rätten anser att Hiltunen verkligen förstod allt vad han gjorde. Han var visserligen 18 år, men mentalt på ett barns nivå, hävdar hans försvar.

– Kanske hovrätten beaktar mera hans mentala tillstånd än tingsrätten.

– Om den åtalade fortfarande är på något av ett barns nivå i kombination med de nämnda biverkningarna så låter nog 15 år för dråp rimligare än livstid.

Samband?

– Det var mycket klokt av hans försvarsadvokat att ta fram medicinfrågan i slutpläderingen. Hade jag varit hans advokat, med den medicinska kunskap jag besitter, hade jag verkligen kört hårt på den här punkten, säger Sipilä.

CNN visste redan 1999 berätta att åtminstone den en ena av Columbinemassakerns skyttar använde just SSRI-antidepressiver. Samma gällde en skolskytt i Minnesota sex år senare.

Sipilä anser det möjligt att det finns ett samband mellan bruket av medicinen och massakrerna eftersom så många av skyttarna har visat sig använda samma ämne.

Läkemedelstillverkarna varnar för att färre än var tionde patient som använder SSRI-läkemedel drabbas av onormalt hög sinnesstämning eller upprördhet och att färre än var 10 000:e får självmordstankar och hallucinationer.

Medicinalrådet Sipilä tror att biverkningarna som läkemedelstillverkarna varnar för är betydligt vanligare än de vill uppge.

– Det ligger naturligtvis i deras intresse att dämpa ner sådana uppgifter.

Läs vad överläkare Pauliina Ikäheimo på Fimea, har att säga om om psykmedicinen här.