Axxell i Karis. Foto: Ksf-media / Nina Ahtola

Axxell ska spara 2 miljoner

Svenska folkskolans vänner slopar koncernbidraget och staten minskar understödet. Nu genomför Axxell nya samarbetsförhandlingar för att balansera ekonomin och bli effektivare.

Det är fyra år sedan Axxell blev till. Det skedde genom att sju yrkesskolor och folkhögskolor slogs ihop till ett aktiebolag.

Enligt styrelseordförande Gustav Wikström var meningen att läroanstalterna tillsammans skulle bilda en mer effektiv organisation. Men än är man inte där.

I fjol genomförde Axxell ett sparpaket på 1,6 miljoner som innebar att tretton personer fick gå. Och nu är det dags igen.

I år och nästa år måste Axxell åtgärda ett underskott på 2 miljoner euro. Budgeten för i år visar ett minus på 950 000 euro vilket Wikström beskriver som närmast konkurs.

– Då skolornas samlades under ett tak gjordes egentligen inget mer än att de förenades under en styrelse och en ledning. I fjol satte vi i gång arbetet med att analysera hur vi ska komma ifrån förlustspiralen.

Axxells huvudägare är Svenska folkskolans vänner, SFV. Hbl har redan tidigare skrivit att SFV vill slopa det årliga koncernbidraget på en halv miljon till Axxell. Samtidigt minskar statsandelarna till utbildningen. Det här ökar spartrycket.

Gustav Wikström, som också sitter i SFV:s styrelse, förstår ändå att bidragsgivarens resurser inte är oändliga.

– Meningen från början var att vi får bidrag under den tiden vi bygger upp ett nytt system.

Blir det personaluppsägningar?

– Det kan tänkas. Det finns många olika alternativ och möjligheter. Vi försöker hitta en för alla så bra lösning som möjligt, säger Gustav Wikström.

Påverkas studenterna?

– Det finns möjligheter att göra besparingar också inom undervisningen, men vi är noga med att de inte ska drabba de studerande.

Är det en möjlig ekvation?

– Vi har blivit övertygade av dem som jobbar inom undervisningen att det går.

Kommer det att bli färre enheter?

– Det är möjligt i något skede men när och hur vet vi inte. Nu genomför vi samarbetsförhandlingar och har rådplägningar.

I december blev Timo Heinolas utredning om folkhögskolor klar. Han föreslår en fusion av Folkhögskolan Axxell, Västra Nylands Folkhögskola och Borgå Folkakademi.

Ligger det nära till hands att folkhögskolorna berörs av nedskärningarna?

– De är i en utsatt situation. Man kan se på deras egen statistik och räkna ut själv, men som sagt är inga beslut fattade.

Enligt Gustav Wikström kan sammanslagningar av andra enheter också blir möjliga.

– Om det finns två rätt lika nära varandra kan man kanske föra ihop dem till en.

SFV:s styrelseordförande Per-Edvin Persson frågade sig i en artikel i Hbl i oktober ”om det är någon idé att Prakticum och Axxell delvis håller på med samma saker på några tiotal kilometers avstånd från varandra”.

Dan Mannström är huvudförtroendeman och jobbar vid Axxell i Karis. Han säger att personalen ännu inte kallats till samarbetsförhandlingar.

– Klart att folk är rädda om jobben, säger Mannström.

Enligt honom har man kunnat ana att fjolårets samarbetsförhandlingar inte räcker till.

Mannström säger att det väsentliga i ekvationen är vilket antal studerande som linjerna kan locka. Samtidigt menar han att det inte går att öka gruppstorlekarna hur mycket som helst – då lider både säkerheten och utbildningens kvalitet.