Foto: Lehtikuva / Eerikki Pokela

Rekordlågt pris på utsläppsrätter

Förra veckan avbröts auktionen av EU:s utsläppsrätter när priset sjönk under miniminivån. Företagen behöver inte rätterna och inget sporrar dem att dra ner sina utsläpp just nu. Klimatmålen är inte tillräckligt ambitiösa.

EU:s utsläppshandel inledde i år en ny era. I stället för att ge företagen gratis utsläppsrätter som sedan kunde säljas eller vid behov köpas skulle det mesta av alla utsläppsrätter auktioneras ut. Tanken var att på så sätt få upp priset för att släppa ut koldioxid och det i sin tur skulle uppmuntra företagen att minska sina utsläpp.

Men den ekonomiska krisen och den minskade industriella verksamheten har fått verkligheten att bli en annan. Antalet utsläppsrätter inom EU täcker mer än väl behovet och priset på rätterna är därefter. Förra veckan avbröts auktionering av dem för första gången då priset sjönk under fem euro per utsläppt ton koldioxid.

– Det finns inget numerärt fastslaget pris som är för lågt, det räknas ut enligt en formel som inte är offentlig, säger Paula Uitto, som ansvarar för auktionerna på Energimarknadsverket.

Enligt Uitto har en del handel förekommit sedan den nya handelsperioden inleddes i år. Priset har som lägst varit 4,70 euro per ton.

Motivation saknas

Företagen har helt enkelt ingenting som sporrar dem att dra ned sina utsläpp just nu, anser Jussi Nykänen, vd på Greenstream, ett företag som handlar med olika slag av utsläppsfonder och med utsläppsrätter. Enligt honom är klimatmålen så lågt satta att motivationen saknas, samtidigt som finanskrisen och depressionen sett till att utsläppen minskat mer eller mindre av sig själva.

– Men det är inte handeln med utsläppsrätter i sig som misslyckats, det är de klimatpolitiska målsättningarna som inte är tillräcklig ambitiösa. Vi har haft flera stora klimatmöten utan att kraven och målen skärpts, säger Nykänen.

Om EU borde dra ner utsläppen av koldioxid 20 eller 30 procent före år 2020 blir ingen stor fråga, när man når 25 procent utan större besvär, konstaterar han.

För att få upp priset på utsläppsrätter har EU-kommissionen nu föreslagit att det antal som auktioneras ut i år samt 2014 och 2015 dras ner från det ursprungligen meddelade. Men det går inte utan juridisk armbrytning, eftersom speciellt företagen och deras intresseorganisationer motsätter sig en minskning. En enighet är svår att nå också inom EU-kommissionen då till exempel Polen motsätter sig tanken.

Vissa industrisektorer får dessutom fortfarande sina utsläppsrätter gratis. Bland dem som föreslås få rätterna gratis här hemma finns energibolag med Fortum och Neste Oil i spetsen, skogsindustrins storbolag och metallföretag.

Neutralitet möjlig

Ett koldioxidneutralt energisystem är ändå genomförbart i Norden, anser Internationella energiorganisationen IEA i en färsk rapport. Det kräver både att andelen förnybar energi ökar märkbart och att energieffektiviteten är betydligt bättre än nu.

Enligt rapporten borde andelen el producerad med hjälp av vindkraft öka från tre procent i dag till omkring 25 procent 2050. Det i sin tur kräver investeringar i elnäten som måste anpassas till vindkraften. Vattenkraften an- ges också som en viktig energikälla, speciellt då vid regleringen av den europeiska elmarknaden.