En listning i USA är inte aktuell i dag, säger Timo Veromaa, Biotie Therapies vd. Foto: Benjamin Suomela

Biotieknikföretag med tio år på börsen hoppfulla

Biotie Therapies och Biohit har nyligen offentliggjort genombrott för sina produkter mot alkoholberoende respektive syrefria magar. Men att man får lön för alla mödosamma år är långt ifrån givet.

Det har gått över tio år sedan Biotie Therapies och Biohit listades på Helsingforsbörsen. I början av 2000-talet fanns det stora förväntningar på biotekniken. Trots att ingen lovade resultat över en natt kan ett decennium av minus, som i Bioties fall, vara för mycket även för långsiktiga placerare.

Omsättningen på aktierna har varit blygsam. Frågan är närmast om börsen är den bästa mätaren för bolagens framgång och potential. Visserligen har kurserna studsat uppåt, till exempel när Biotie för två år sedan rapporterade att bolagets läkemedel mot alkoholism snart var klart för en ansökan om försäljningstillstånd. Men reaktionen var knappt märkbar när Europeiska läkemedelsverket för en månad sedan rekommenderade att Selincro, som preparatet heter, ska få försäljningstillstånd.

Under den senaste veckan nådde Biohits kurs den högsta nivån på tio år, för att sedan backa. Orsaken är att bolaget hittat en licenspartner i Kina för sina Acetiumkapslar, som inte kategoriseras som läkemedel men antas fungera preventivt mot cancer i mage och magstrupe.

Skulle ha valt USA

Biohits grundare och nuvarande styrelseordförande Osmo Suovaniemi betraktar inte Kinanyheten som ett enskilt genombrott, utan som en del av en större process. Under den senaste månaden har bolaget offentliggjort tre distributionsavtal.

– Det finns inget som motsvarar Acetiumkapslarna och behovet är enormt. Utmaningen är att skapa efterfrågan, och det kostar, säger Suovaniemi.

Vilken nytta har Biohit haft av börslistningen, Osmo Suovaniemi?

– Det är bra att sträva efter transparens med tanke på alla intressegrupper. Men med tanke på företagets typ och bransch hade det varit bättre att ha till exempel USA som marknad. Den är större, och finansieringen hade kanske också varit lättare.

Redo för intäkter

Biotie Therapies vd Timo Veromaa tycker att det är onödigt att fundera på om börslistningen av det Åbobaserade bolaget var ett optimalt beslut.

– Gjort är gjort. Helsingforsbörsen har en mycket smal placerarbas. I USA och England finns det många som specialiserat sig på vår sektor. Men en listning i USA är inte aktuell i dag.

I det här skedet kan Veromaa ge en exaktare tidtabell än någonsin tidigare. EU-kommissionen fattar det slutliga beslutet om Selincros tillstånd i februari, och i sommar räknar bolagets danska licenspartner Lundbeck med att preparatet finns i de första EU-länderna.

Det har tagit Biotie mer än tio år att komma hit. Var är ni om tio år, Timo Veromaa?

– Tio år är alldeles för långt in i framtiden. Om två tre år hoppas jag att Selincro fått ett bra mottagande bland patienter och läkare och att vår parkinsonmedicin är i samma fas som Selincro nu. Om några år är vi ett bolag som gör resultat. Men exakt när det sker vågar jag inte säga.

Läs mer i dagens Hbl.