Foto: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Språkkrav lägger svenska sektioner på is

Två svenska sektioners sammansättning bordlades i Helsingforsfullmäktige i kväll. Orsaken är att vissa av de nominerade inte är svenskregistrerade.

Det har rått viss förvirring kring de svenska nämndernas sammansättning i Helsingfors.

I kväll bordlade fullmäktige utbildningsnämndens svenska sektion samt social- och hälsovårdsnämndens tredje sektion. Orsaken till det här är att vissa partier nominerat ledamöter som inte har svenska som modersmål. Det räcker inte att ledamoten talar flytande svenska, utan personens modersmål måste vara registrerat som svenska i magistraten, enligt stadens jurister. I kommunallagen står det att enspråkiga nämnders medlemmar ska komma från den nämnda språkgruppen. Exakt vad som menas med språkgrupp specificeras inte.

Städernas praxis kring språkfrågan är lite olika: i till exempel Esbo ser man det som viktigt att ledamöterna i de svenska organen klarar sig bra på svenska, men några formella krav på modersmål finns inte.

Det är inte bara de svenska sektionerna som det har rått oklarheter kring. Det var in i det sista oklart hur utbildningsnämnden ska se ut. Det finns nämligen krav på att två av utbildningsnämndens medlemmar ska sitta i den svenska sektionen. De stora partierna hade ändå förbisett det här, vilket skulle ha lett till att den enda nämnmedlemmen från svenska sektionen hade varit SFP:s Johan Ekman. Efter förhandlingar kom man överens om att De Gröna utser den andra svenska medlemmen. I sista stund, på gruppmötet inför fullmäktigemötet, beslutade De gröna att föreslå Bernt Nordman i stället för Hussein Mohammed.

Gårdagens möte var det första då Helsingfors stadsfullmäktige sammanträdde i sin nya sammansättning.
I egenskap av fullmäktiges äldsta öppnade Gunvor Brettschneider (SFP) mötet.