Klanledaren Sheik Ahmed Obad al-Shurif lägger ansvaret för kidnappningen på den jemenitiska regeringen. Själv har han inget med kidnappningen att göra, förklarar han.

Klanledaren nekar kidnappning av finländare

Efter de lösa uppgifterna om att Jemengisslan sålts vidare till al-Qaida råder åter fullständig tystnad kring var och hos vem de två finländarna och deras österrikiska vän finns just nu.

Riktigheten i de senaste uppgifterna om att de finländare som kidnappats i Jemen ska ha sålts till al-Qaida kunde inte bekräftas under dagen, som närmast bjöd på samma tystnad kring den mystiska kidnappningen som rått de senaste veckorna.

Österrikiska Krone har uppgifter om att beväpnade män från en klan i Khawlan står bakom kidnappningen och därefter kan ha sålt de tre européerna till al-Qaida för en summa på 8,4 miljoner euro – men några belägg för att detta stämmer finns inte, liksom inte heller annat än spekulationer om att gisslan ska ha förts till provinsen Bayda i södra Jemen. Något material där gisslan syns eller hörs eller några specifika krav av kidnapparna finns det inte heller.

Bland olika klanledare som utpekats för att ligga bakom kidnappningen finns också Sheikh Ahmed Obad al-Shuraif från Bani Thabyan i Khawlan. I en intervju som Yemen Posts journalist Hakim Almasmari levererat till Hbl förnekar al-Shuraif ändå bestämt att man varit inblandad liksom att gisslan nu skulle hållas på klanens marker.

Vem är skyldig till kidnappningen?

– Den jemenitiska regeringen som inte kunde garantera deras säkerhet och nu inte kan hitta dem.

Vad kan hända med gisslan om de kidnappats av beväpnade gäng?

– Gängen säljer dem vidare om de inte har användning för dem. Detta har hänt tidigare. Det är betydligt farligare ifall utlänningarna säljs till militanta grupper eller terrorister.

Läs hela intervjun i morgondagens Hbl!