Foto: Lehtikuva/AFP/Muhammed Huwais

Al-Qaida håller finländare gisslan i Jemen

De två finländare som sedan julhelgen hållits som gisslan av okända gärningsmän i Jemen ska ha sålts vidare till terroristgrupperingen al-Qaida. Men några bevis för att det är så finns inte att tillgå.

Det var en anonym källa inom det jemenitiska inrikesministeriet, citerad av nyhetsbyrån Reuters, som sade att det finländska paret och deras österrikiska vän ska ha sålts vidare till al-Qaida av en lokal klan. Gisslan ska därefter ha förts till Baydaprovinsen i södra Jemen.

Utrikeministeriet kunde inte kommentera sanningshalten i detta.

– Vi kan varken dementera eller bekräfta uppgifterna, säger Teemu Turunen, chef för UM:s konsulära enhet.

Anonyma jemenitiska källor brukar av hävd inte vara tillförlitliga och under gårdagen uppbådades inga uppgifter som skulle stärka påståendet, så som vilken klan som stått bakom kidnappningen, var gisslan hållits fram till nu eller bevis för var de finns nu.

Finländarna och österrikaren har varit spårlöst försvunna sedan de fördes bort av beväpnade män mitt på dagen den 21 december, i ett av de områden som betraktas som de mer trygga i Jemens huvudstad Sanaa. Det har förekommit rykten om att de kidnappades av någon av traktens många klaner, som genom att ta gisslan brukar idka påtryckning och få igenom olika krav på den jemenitiska regeringen.

De klanledare som pekats ut har ändå avvisat anklagelserna och inga verifierade krav på lösen eller annat har framförts sedan den västerländska trion försvann. I vanliga fall är klanerna snabbare med att gå ut med sina krav.

al-Qaida mer erfaret

Det alternativ som nu läckt ut – att de kidnappats av en klan och sedan sålts vidare till en mer organiserad gruppering – har hela tiden varit ett möjligt scenario. Men om just den här färska uppgiften är tillförlitlig är osäkert och resonemangen kring den spekulativa.

– Det är inte uteslutet att de kidnappats av en klan som inte har någon erfarenhet av hur man förhandlar om lösensummor. Då kan det vara enklare att sälja gisslan vidare till en grupp med al-Qaida-anknytning och bättre kunskap om dylika förhandlingar, säger terrorismforskaren Teemu Sinkkonen från Utrikespolitiska institutet.

Veterligen verkar de fraktioner av al-Qaida som är baserade i Jemen främst på lokal nivå, trots att de styrs av den ideologiska referensram som riktar gevärspiporna mot västvärlden, allra främst USA. Nyligen ska en gruppering som står bakom al-Qaidas ideologi ha utlovat guld motsvarande mer än 160 000 dollar till den som dödar USA:s ambassadör i Jemen och en belöning på över 20 000 dollar till den som dödar en amerikansk soldat.

Läs mer i morgondagens Hbl!