Försvarsminister Carl Haglund utesluter inte att Finland hjälper Sverige i en militär kris. ARKIVBILD/Lehtikuva Jarno Mela

Sverige under attack får hjälp av Finland

Finland skulle vara redo att hjälpa Sverige om svenskarna råkade ut för ett militärt angrepp. Försvarsminister Carl Haglund utesluter inte militär hjälp, även om han anser att scenariot är osannolikt.

Debatten om den svenska försvarsförmågan går på högvarv efter att överbefälhavaren Sverker Göranson sagt att Sverige kan hålla ut bara i en vecka om landet blir utsatt för en begränsad militär attack.

Efter det måste Sverige få hjälp, och det räknar man med, främst inom ramen för det nordiska samarbetet. Det är också troligt att hjälp skulle komma, åtminstone från Finland.

– Jag hör till dem som tror att om ett nordiskt land skulle utsättas för någon typ av konflikt så skulle det vara naturligt att de nordiska grannarna hjälpte till på något sätt, säger försvarsminister Carl Haglund (SFP) till Hbl.

Han påminner om att Sverige ensidigt har lovat ge sina nordiska grannar militär hjälp om en konflikt skulle blåsa upp och att de förväntar sig att grannarna ställer upp på samma sätt.

Mot bakgrund av det och mot bakgrund av Lissabonfördraget, där EU-länderna förbundit sig att hjälpa ett medlemsland i kris, kan Haglund också tänka sig att Finland hjälper Sverige, också militärt.

– Jag utesluter absolut inte ett sådant stöd, just explicit för att Sverige har lovat att stödja Finland i ett sådant fall, säger Carl Haglund.

– Det är nog sannolikt att Finland på ett eller annat sätt skulle stödja Sverige också militärt.

Haglund betonar ändå att han anser att scenariot med ett militärt angrepp är så spekulativt att han har svårt att se hur en sådan konflikt över huvud taget skulle se ut.

Han säger också att det i en konfliktsituation skulle krävas ett enskilt beslut i Finland.

- Det finns ingen automatik i det.

Läs mer i måndagens Hbl

 

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.