Försvarsminister Carl Haglund utesluter inte att Finland hjälper Sverige i en militär kris. ARKIVBILD/Lehtikuva Jarno Mela

Sverige under attack får hjälp av Finland

Finland skulle vara redo att hjälpa Sverige om svenskarna råkade ut för ett militärt angrepp. Försvarsminister Carl Haglund utesluter inte militär hjälp, även om han anser att scenariot är osannolikt.

Debatten om den svenska försvarsförmågan går på högvarv efter att överbefälhavaren Sverker Göranson sagt att Sverige kan hålla ut bara i en vecka om landet blir utsatt för en begränsad militär attack.

Efter det måste Sverige få hjälp, och det räknar man med, främst inom ramen för det nordiska samarbetet. Det är också troligt att hjälp skulle komma, åtminstone från Finland.

– Jag hör till dem som tror att om ett nordiskt land skulle utsättas för någon typ av konflikt så skulle det vara naturligt att de nordiska grannarna hjälpte till på något sätt, säger försvarsminister Carl Haglund (SFP) till Hbl.

Han påminner om att Sverige ensidigt har lovat ge sina nordiska grannar militär hjälp om en konflikt skulle blåsa upp och att de förväntar sig att grannarna ställer upp på samma sätt.

Mot bakgrund av det och mot bakgrund av Lissabonfördraget, där EU-länderna förbundit sig att hjälpa ett medlemsland i kris, kan Haglund också tänka sig att Finland hjälper Sverige, också militärt.

– Jag utesluter absolut inte ett sådant stöd, just explicit för att Sverige har lovat att stödja Finland i ett sådant fall, säger Carl Haglund.

– Det är nog sannolikt att Finland på ett eller annat sätt skulle stödja Sverige också militärt.

Haglund betonar ändå att han anser att scenariot med ett militärt angrepp är så spekulativt att han har svårt att se hur en sådan konflikt över huvud taget skulle se ut.

Han säger också att det i en konfliktsituation skulle krävas ett enskilt beslut i Finland.

- Det finns ingen automatik i det.

Läs mer i måndagens Hbl