Foto: Tor Wennström

Slottet i Grankulla vann överlägset!

Det var aldrig någon tvekan. Juryn korade det ståtliga sagoslottet bakat av familjen Hansson i Grankulla till riksvinnare i KSF Medias pepparkakstävling.

Läsartävling
Det är en sprudlande glad trebarnsfamilj i Grankulla som öppnar radhusdörren för att visa upp sitt vinnande bidrag i tävlingen om Svenskfinlands finaste pepparkakshus.

Och där står det på paradplats i vardagsrummet, det pampiga degslottet vars berömda förlaga i verkligheten finns i Tyskland och heter Neuschwanstein. I somras besökte familjen Hansson som består av mamma Jonina, pappa Andreas, Robin, 9, Oliver, nästan 7, och Victor, drygt 4, det sagolika slottet och blev mäkta tagna av synen.

Familjen bestämde sig för att sikta arkitektoniskt högt.

– Det fanns vision och vilja, komprimerar pappa Andreas familjens utgångsläge för att bygga slottet i pepparkaksdeg.
Hanssons satsade allt, både tid och ansträngningar, på att vinna. Vi talar blod, svett och tårar. Eller åtminstone rejäla brännsår, som pappa Andreas fick av den heta sockermassan. Fast de har precis hunnit läkas.
 

Prototyp i papp
Första steget mot framgång var att hämta en stor papplåda i butiken som de olika delarna klipptes ut från och som sedan limmades ihop till en prototyp. Och inget fusk här inte, torn och tinnar och detaljer var viktiga.

– I något skede tänkte jag stopp, det här blir oss övermäktigt. Men ingenjören tyckte att allt skulle vara med, säger mamma Jonina och himlar i smyg med ögonen åt sin ivriga man.
– I synnerhet tornen, de där minsta, var jättesvåra att få till. Tills vi kom på att sätta degen runt en liten kavel så att vi kunde böja den. Allt som allt gick det åt 5–6 kilo deg och minst åtta tuber glasyr.

Fick ni pojkar alls äta av degen?

– Lite fick vi smaka, säger Robin som liksom sina bröder nu siktar på att få äta upp hela slottsrasket på tjugondag Knut – efter att mamma dammat av det.

I en och en halv vecka jobbade familjen med sitt avancerade bygge. Och inte nog med detta, eftersom yngsta sonen Victor har celiaki, byggde man dessutom en skild borg åt honom av specialdeg.
 

Visste ni från början att det här skulle lyckas, att ni skulle vinna tävlingen?
– Ja! säger pojkarna unisont. Det trodde vi nog.
 

Vågar man alls fråga: finns det några planer på nästa pepparkaksprojekt?
– Vi får se vad det blir. Vi brukar nog hitta på något, säger pappa Andreas med ett skratt.
– Kanske vi börjar skissa på något redan i augusti, kompar mamma Jonina.

Vinnarna får en mini Ipad av Humac People.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.