Foto: Colourbox

Kondomtvång får porrproducent resa ragg

I Los Angeles har ett nytt kondomtvång för skådespelare väckt starka protester från porrindustrin. Flera branschaktörer stämmer nu länet i hopp om att få den lokala lagen upphävd.

 En framgångsrik producent av pornografisk film och två skådespelare har stämt Los Angeles län för att få bort en lokal lag som kräver att skådespelare i porrfilmer använder kondom.

Produktionsbolaget Vivid Entertainment hävdar att lagen inkräktar mot yttrandefriheten och tvingar bort industrin från södra Kalifornien.

- Man måste inte vara Oscarsvinnare för att skyddas av första yttrandefriheten, säger Paul Cambria, en advokat som representerar de målsägande.

Stämningen lämnades in till domstol i fredags.

Lagen, som för att minska risken för smittspridning kräver att kondom används vid sexscener, fick i november grönt ljus i en folkomröstning. Företrädare för porrindustrin anser dock att de kontrollmekanismer som finns i dag räcker. Därför stämmer nu porrjätten Vivid Entertainment, tillsammans med skådespelarna Kayden Kross och Logan Pierce, Los Angeles län i hopp om att få lagen, "Åtgärd B", upphävd.

Delvis beskrivs det som en ekonomisk fråga för porrbranschen, som i USA har sitt bultande hjärta i Los Angeles. Lagen påstås skadeskjuta en mångmiljardindustri som anställer "tusentals" människor — men dessutom ska den enligt de porrföretagen bryta mot USA:s yttrandefrihetslagar.

- Man måste inte vara Oscarsvinnare för att skyddas av yttrandefriheten, säger Paul Cambria, en advokat som representerar de målsägande.
Men Fonden för aidsvård, som stött lagen, tror inte att stämningen kommer att lyckas.
"Åtgärd B riktas inte mot yttranden och därför kommer deras yttrandefrihetsmål troligtvis att klinga falskt", förutspår fondens advokat Tom Myers i ett uttalande.