Handelsman Aarre Kanth (i förgrunden) och försäljaren Jussi Latva-Aro //Richard Nordgren

Nya betalmedel kan göra kontanter onödiga

Om de nya kontaktlösa betalmedlen får genomslag, kan kontantbetalningen minska snabbt inom fem år. Det finns ingen lagstiftning som säger att en näringsidkare i Finland måste ta emot kontanter.

I den lilla matbutiken Kaartin kotikauppa i centrala Helsingfors betalar kring en femtedel av kunderna sina inköp med kontanter.


– Främst är det kunder i medelåldern och äldre som betalar kontant. Take away-kaffe, cigaretter och godis är varor som ofta betalas kontant i alla åldersgrupper, berättar köpmannen Aarre Kanth.
 

Ofta kort
I europeisk jämförelse hör Finland till de länder som använder klart mest betalkort. 2012 använde 66 procent av finländarna främst betalkort mot 19 procent för kontanter. 15 procent använde betalkort och kontanter lika ofta.
Enligt lagen finns det inget som säger att en näringsidkare måste ta emot kontanter. Men det är motiverat, eftersom kontanter är ett lagligt betalmedel i Finland.

Enligt Konsumentverket måste affärsinnehavaren meddela på förhand om man inte tar emot kontanter. Om man tar emot kontanter, men inte vill ta emot små slantar på en eller två cent, bör man också meddela om det på förhand.
– Det skulle kännas lite lustigt om man inte fick betala med kontanter. Det är ju pengar och det är konstigt om inte pengar duger, funderar Toni Kaila som tittar in på inköp i närbutiken.
I dag är det få ställen som vägrar ta emot kontanter. På de flesta av Norwegians flyg kan man betala bara med kreditkort. Det står ändå klart på bolagets webbplats.

Kort billigast

Enligt flera undersökningar från Finlands Bank är kortbetalning det billigaste alternativt för samhället. På europeisk nivå finns ändå undersökningar som ger annat resultat.
Men när det gäller betalningar kan man inte tänka bara på kostnadseffektiviteten.
– Man kan inte se bara till det billigaste betalningssättet, utan måste tänka också på bland annat säkerhetsfaktorer samt synskadades och äldres behov, säger Kari Kemppainen, ekonom vid Finlands Bank.

Nya betalmedel

Trots betalkortens frammarsch tror han inte att kontanterna kommer att försvinna från samhället på många år, om ens någonsin. Men att användningen hela tiden minskar är ett faktum. Hur mycket kontantanvändningen minskar och med hur snabb tidtabell, beror enligt främst på hur stort genomslag de nya betalningsmetoderna får.

– Användningen av kontanter kan minska radikalt på de fem följande åren. Men det krävs att det finns ett lika enkelt sätt att betala som kontanter.

De så kallade kontaktlösa betalningarna håller först nu på att ta fart, trots att kontaktlösa mobilbetalningar introducerades i Finland redan 2009. Bland annat tekniska problem har gjort att genomslaget låtit vänta på sig.

Kontaktlösa betalningar som baserar sig på NFC-teknik (från engelskans near field communication) gör att kunden på några sekunder kan betala för mindre inköp genom att visa sitt betalkort eller sin mobiltelefon för en läsare. För inköp under 20 euro krävs ingen identifikation.