Foto: Colourbox

Debattstorm mot flytt av finsk radio på Åland

Det ser ut som om den enda radiokanalen på finska på Åland kommer att få sämre hörbarhet. Vissa befarar att Radio Suomi helt försvinner i bruset.

– Alla är förbannade, men det är inte många som vågar öppna munnen, säger Kai Karrento på Åland.

Det finns åtta radiokanaler på Åland, men endast Yles Radio Suomi sänder på finska. Inom en månad klarnar det om kanalen måste byta till en sämre frekvens. På Åland bor det 1 400 finskspråkiga.

Ålands radio och tv förfogar över frekvenserna på ögruppen. I höstas beslöt styrelsen att sälja Radio Suomis frekvens till högstbjudande.

– Det är finnhatet som växer, säger Karrento.

Styrelseordförande Jesper Eliasson säger att det inte är någon språkfråga, utan beslutet handlar om försvagad ekonomi för Ålands radio och tv.

– Ålands radio och tv är ett aktiebolag som ska vara vinstbringande även om det ägs av Ålands landskapsregering, säger Eliasson.

Han hänvisar även till bolagsordningen och till att Ålands radio och tv ska prioritera lokalt svenskt innehåll.

– Dessutom har vi tagit ett aktivt beslut om att Radio Suomi också i fortsättningen ska höras på Åland.

Ilska

På sms-insändarspalterna i de åländska tidningarna går debatten om Radio Suomis framtid het. "Det är en rättighet för finländare med det finska språket som modersmål i Finland", skriver en person i Nya Åland.

Enligt vd Pia Rothberg-Olofsson finns det en möjlighet att Radio Suomi trots allt får god hörbarhet.

– Vi har fått vissa positiva reaktioner på att det är möjligt att ta bort begränsningen från frekvensen.

De åländska tidningarna uppger att det är den kommersiella radiokanalen Steel FM som styrelsen förhandlar med.

Steel FM:s vd, Eva Karlström, är gift med Ålands näringsminister Fredrik Karlström. Är det lämpligt att puffa ut en public service-kanal till förmån för en kommersiell?

– Det är helt lagligt. Det kan finnas en viss politisk känslighet, därför har vi valt att vara helt öppna om våra förhandlingar, säger Eliasson.