Foto: Colourbox

Debattstorm mot flytt av finsk radio på Åland

Det ser ut som om den enda radiokanalen på finska på Åland kommer att få sämre hörbarhet. Vissa befarar att Radio Suomi helt försvinner i bruset.

– Alla är förbannade, men det är inte många som vågar öppna munnen, säger Kai Karrento på Åland.

Det finns åtta radiokanaler på Åland, men endast Yles Radio Suomi sänder på finska. Inom en månad klarnar det om kanalen måste byta till en sämre frekvens. På Åland bor det 1 400 finskspråkiga.

Ålands radio och tv förfogar över frekvenserna på ögruppen. I höstas beslöt styrelsen att sälja Radio Suomis frekvens till högstbjudande.

– Det är finnhatet som växer, säger Karrento.

Styrelseordförande Jesper Eliasson säger att det inte är någon språkfråga, utan beslutet handlar om försvagad ekonomi för Ålands radio och tv.

– Ålands radio och tv är ett aktiebolag som ska vara vinstbringande även om det ägs av Ålands landskapsregering, säger Eliasson.

Han hänvisar även till bolagsordningen och till att Ålands radio och tv ska prioritera lokalt svenskt innehåll.

– Dessutom har vi tagit ett aktivt beslut om att Radio Suomi också i fortsättningen ska höras på Åland.

Ilska

På sms-insändarspalterna i de åländska tidningarna går debatten om Radio Suomis framtid het. "Det är en rättighet för finländare med det finska språket som modersmål i Finland", skriver en person i Nya Åland.

Enligt vd Pia Rothberg-Olofsson finns det en möjlighet att Radio Suomi trots allt får god hörbarhet.

– Vi har fått vissa positiva reaktioner på att det är möjligt att ta bort begränsningen från frekvensen.

De åländska tidningarna uppger att det är den kommersiella radiokanalen Steel FM som styrelsen förhandlar med.

Steel FM:s vd, Eva Karlström, är gift med Ålands näringsminister Fredrik Karlström. Är det lämpligt att puffa ut en public service-kanal till förmån för en kommersiell?

– Det är helt lagligt. Det kan finnas en viss politisk känslighet, därför har vi valt att vara helt öppna om våra förhandlingar, säger Eliasson.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.