Foto: Hbl-arkiv/Stefan Holmström

Så här ser fjolårets mest sålda bil ut

Nissans stadsjeep Qashqai var den mest sålda bilmodellen i Finland i fjol, före Skoda Octavia.

Sammanlagt såldes 5103 Qashqai-bilar vilket var 700 fler än året innan.

Toyota Avensis var den tredje populäraste modellen precis som året innan medan Volkswagen Golf föll från andra till fjärde plats. Ford Focus och Toyota Avensis var följande på listan.

Det populäraste bilmärket är fortsättningsvis Volkswagen trots att dess försäljning minskade med en femtedel. Den tyska tillverkaren sålde knappt 14000 bilar, ungefär sexhundra fler än tvåan Toyota.

Bilhandeln som helhet hade motvind och försäljningen var sämre än föregående år. Försäljningen ökade kraftigt i början av året, innan reformen av bilbeskattningen som trädde i kraft i april. Under slutet av året var försäljningen klart mindre än 2011.

Av de stora tillverkarna var det endast Toyota som kunde öka sin försäljning en aning. Det sjunde största märket Kia gick också lite framåt.

Försäljningen av elbilar ökade med 70 procent men deras marknadsandel är ändå minimal – i fjol såldes bara 51 elbilar.

Minskning med en tiondel

Nyregistreringarna av personbilar minskade med en dryg tiondel i fjol. Sammanlagt nyregistrerades cirka 111000 personbilar vilket är en minskning på nästan 15000, meddelar Trafiksäkerhetsverket (Trafi).

Trafi bedömer att 110 000 nya personbilar kommer att registreras i år om den ekonomiska situationen inte märkbart förändras. Det innebär att registreringarna skulle stanna på samma nivå som i fjol.