Foto: Richard Nordgren.

Alla prenumeranter får det digitala utbudet

Hela det digitala utbudet blir tillgängligt för alla som prenumererar på Hufvudstadsbladet. Dessutom öppnas ett sökbart artikelarkiv för prenumeranterna.

– Om du är betalande prenumerant ska du få tillgång till allt innehåll vi skapar, säger Fredrik Nars som är chef för digitala medier på KSF Media.

Tidningen i digital form, det vill säga eHbl på pekdator, mobiltelefon och dator, veckomagasinet HBL+ och artikelarkivet går in i samma paket som den tryckta tidningen. Man kan fortfarande välja att enbart ha en digital prenumeration, eller att prenumerera på HBL+ separat.

Förändringen gäller från och med i dag, den 29 december. Bakgrunden är att läsandet förändras och att tidningen vill följa med sin tid. Att kunna läsa Hbl oavsett om det är via datorn på jobbet eller på papper i hängmattan öppnar för fler möjligheter för tidningsläsaren.

– Oberoende om du föredrar att läsa den tryckta tidningen hemma eller om ni är två och en av er läser på läsplatta. Eller om ni är på en semesterresa och vill fortsätta och läsa Hbl varje morgon. Också om du är på språng och inte hann läsa tidningen hemma så kan du läsa den på bussen i din mobiltelefon, säger Nars.

Hbl är föregångare

Hufvudstadsbladet är en av de första tidningarna i landet att göra den här förändringen enligt Fredrik Nars.

– De flesta dagstidningar i Finland har valt en modell där man betalar ett extra pris för den digitala prenumerationen, säger han.

Ändringen kommer samtidigt som en prisjustering, men den har inte med det digitala materialet att göra utan beror på distributionskostnader och en höjd moms. Man betalar grundpris för prenumerationen och får mer i samma paket förklarar upplagechef Kaj Koivumäki.

– Vi bestämde oss för att erbjuda läsarna något mer, vilket vi inte alltid kunnat göra vid tidigare prishöjningar, säger han.

Poängen med förändringen är också att digital publicering inte är en separat del av tidningen. Efter förslag från kunder väljer man att integrera alla delar av tidningen i prenumerationen berättar Fredrik Nars.

– Den digitala kanalen blir mera synlig och vi får fler användare av den. Samtidigt kommer vi satsa på att utveckla den och lägga in tilläggsinnehåll i de digitala produkterna, säger han.

Rekommenderar HBL+

För den som inte tidigare har provat rekommenderar han att läsa samhällsmagasinet HBL+ på pekdator som sedan november ingår i det digitala utbudet och kommer ut en gång i veckan på fredagar.

– Där finns spännande interaktiva element och till exempel bildspel som inte publiceras i tryck. Veckomagasinet samlar upp de bästa artiklarna från Hbl, Västra Nyland, Borgåbladet och Östra Nyland. Dessutom ingår utvalt material från Forum för ekonomi och teknik, säger Nars.

Kundernas uppfattning om den elektroniska versionen av Hbl på pekdator testades i en undersökning för några veckor sedan.

– Den har fått otroligt bra feedback. 97 procent sade att de skulle rekommendera eHBL till någon annan. Det tycker jag är en helt fantastisk siffra, säger han.

Öppet tidningsarkiv

Under början av året blir det också möjligt för läsarna att logga in och söka efter tidigare publicerade artiklar i artikelarkivet.

– Där kan man söka artiklar från Hbl, Västra Nyland, Borgåbladet och Östra Nyland. Det är ett textarkiv där man kan använda fria sökord och sortera per tidning, författare och datum till exempel, säger Nars.

Han välkomnar också feedback från användarna i hur man kan förbättra tjänsterna och innehållet.