Det är fastighetsägarens ansvar att snön skottas ner från taket. Foto: Lehtikuva/Roni Rekomaa  

Snöras och istappar är redan vinterns gissel

Rikligt med snö följt av töväder gör gatorna i Helsingfors farliga. Snöras från taken och fallande istappar hotar fotgängarna på trottoarer och gator. I går hade ett stort fallande isblock sönder ett skyltfönster vid Tölö sporthall.

Trots att inkommande veckoslut lovar minusgrader är varmare väder att vänta efter årsskiftet, meddelar Meteorologiska institutet. Nyåret invigs i milt väder med risk för nederbörd i form av snö eller regn vilket kan innebära en del komplikationer.

– Det varmare vädret i kombination med regn gör att snön på taket smälter och risken för både istappsbildning och snöras uppstår, säger Niko Tollman, jourhavande meteorolog.

Trots att istappar är ett fenomen som påträffas främst på vårvintern kan de förekomma tidigare då temperaturen stiger och det kommit rikligt med snö. En annan orsak till istappsbildning är värmeläckage i fastigheternas takkonstruktion. Enligt Miljöministeriets ledande hydrolog Bertel Vehviläinen är branta tak speciellt utsatta.

– Främst i centrum där det finns mycket äldre hus med olika takkonstruktioner så finns faran för att istappar bildas. Därför är det viktigt att man håller tapparna under uppsyn och avlägsnar dem i samband med snöröjningen.

Till exempel på Fabiansgatan rasade snö och is ner i går på eftermiddagen. En fotgängare skadade handen under den fallande snömassan.

Fastighetsägarens ansvar

Det är fastighetsägaren som ansvarar för snöröjningen och rensning av istappar från hustaken. I februari fick snömängden ödesdigra följder bland annat då en kvinna omkom i ett snöras i Tölö. I vinter har inga dödsfall ännu ägt rum, men fotgängarna ska vara på sin vakt.

– Det lönar sig nog att kika upp, speciellt då man rör sig i innerstaden. Ifall man har möjlighet kan det löna sig att försök välja en promenadväg vid en park eller annat öppet område, säger Vehviläinen.

Vid sporthallen i Tölö hade man i går lagt ut bommar för att hindra fotgängare att gå under farliga istappar och isblock.

Låt platta tak vara

Enligt miljöcentralen är också breda byggnader såsom idrottshallar och stora affärslokaler känsliga för snöskador och borde hållas under uppsikt. Enbostadshus har visat sig klara vintervädret bättre och Vehviläinen avråder därför privatpersoner från att själva försöka röja snön.

– Taket är ofta oväntat halt och de flesta snöröjningsolyckorna inträffar då privatpersoner faller från det egna taket. Speciellt om man har platt tak ska man låta det vara. Snön smälter bort inom sin tid.