Inom några minuter efter att larmet i babyluckan gått är syster Daniela Riepold på plats. Foto: Tor Wennström

Nyfödda lämnas i bebisluckor i Tyskland

Målet är att rädda nyfödda som annars skulle lämnas på soptippar eller i skogsdungar. – Här får barnet en andra chans, säger syster Daniela. Men FN anser att bebisluckorna kränker barnets rättigheter.

“Det var hemskt, för han tittade på mig och började gråta. Och då stängde jag bara luckan. Sedan förträngde jag det”.

Kvinnan var 28 år när hon födde sin son i hemlighet och lämnade honom i en så kallad bebislucka. Hon visste inte vad hon skulle ta sig till. Hon hade varken utbildning eller jobb och bodde hos föräldrarna.

Vi vet inte var i Tyskland det hände. Enligt utredningen finns upp till 90  bebisluckor i landet.

En av dem heter “Lebenspforte” (Livsporten) och finns vid klostret St Gabriel i utkanten av München. Inte undangömd bakom hörnet, utan precis bredvid huvudingången, inom synhåll från grannhusens fönster, vid en gata där bilar och fotgängare passerar stup i kvarten.

– Men alla barn har faktiskt lämnats dagtid, på förmiddagen och tidiga eftermiddagen innan mörkret fallit, säger syster Daniela Riepold.

Hon är den som lämnar allt och rusar till luckan när larmet går. När luckan stängts ringer det i hennes mobiltelefon, på kontoret och hos chefen. När Daniela kommer till vaktmästeriet klappar hennes hjärta hårt.

Ibland är det falskt larm och någon har öppnat luckan av nyfikenhet. Ibland ligger ett knyte på den uppvärmda bädden.

– Oftast strömmar tårarna längs mina kinder och jag tackar Gud för att han gett kvinnan kraften och modet att komma till oss i stället för att döda barnet. För mig visar det att hon är ansvarsfull. Det är inte vår sak att fråga varför.

När syster Daniela bäddat in babyn i varma täcken ringer hon sin chef och klostrets sjukskötare. 

– Hittills har barnen varit nyfödda, nakna och otvättade, men kärnsunda.

Livsporten öppnades i oktober 2000. Hur många som lämnats där under årens lopp säger hon inte på grund av sekretessen.

FN:s kommitté för barnens rättigheter kritiserar bebisluckorna och framhäver att barnet har rätt att känna till sin härkomst.

– Det argumentet förstår jag inte. Livet måste vara viktigare än rötterna, säger syster Daniela.

Kritikerna säger också att bebisluckan är alltför anonym. Det är omöjligt att veta om det är mamman eller någon tredje person som för dit barnet mot hennes vilja. Om mamman lämnar över barnet till en anställd finns chansen att försöka hjälpa.

Läs mer i dagens Hufvudstadsbladet!