D-vitamintabletter och -kapslar. Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen.

HS: Var tredje finländare får i sig för lite D-vitamin

Speciellt kvinnor och personer i medelåldern lider av brist på vitamin D, visar en färsk undersökning som Helsingin Sanomat tagit del av.

Nästan 3 000 vuxna som var med om ett projekt för att förebygga diabetes deltog i undersökningen. En tredjedel av de undersökta led av brist på vitamin D.

Undersökningen gjordes 2007, och forskarna påminner om att man inte kan generalisera resultaten till att direkt gälla befolkningen i dag. Man har sedermera  höjt mängden D-vitamin som tillsätts i mjölk, smör och margarin.

Undersökningen ska publiceras i Finlands Läkartidning i januari, men finns redan på tidningens webbplats

Tidigare hade man antagit att D-vitaminbrist är vanligare bland äldre, eftersom de tillbringar mer tid inomhus än yngre personer och huden producerar mindre D-vitamin. Men undersökningens resultat pekar på att det är fler yngre som får för lite av vitaminen. 

Personer som använde sig av D-vitamintillskott hade högre halter av D-vitamin än de som inte gjorde det. Också en fysiskt aktiv livsstil korrelerade med högre D-vitaminhalter.

Bakgrund
Vitamin D
 • D-vitamin fås genom maten och genom att huden bildar vitaminet när vi är ute i solen
 • Speciellt fet fisk som lax och sill innehåller D-vitamin
 • Andra källor för D-vitamin är mjölkprodukter som berikats med vitaminet samt ägg och kött

  Källa: Svenska Livsmedelsverket.

För kvinnor fanns det ett samband mellan ett högt viktindex och en låg halt av vitaminen.

Undersökningen gjordes i Södra Österbotten, Mellersta Finlands och Birkalands sjukvårdsdistrikt. Personerna som deltog i undersökningen var i åldern 45–74. 

Tidigare i höst kritiserade en forskning vid Östra Finlands universitet D-vitaminpreparat för att de innehöll mindre D-vitamin än lovat. Senare meddelade man att man undersökt halterna på ett bristfälligt sätt.

Nyheten på hs.fi.

 

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.