D-vitamintabletter och -kapslar. Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen.

HS: Var tredje finländare får i sig för lite D-vitamin

Speciellt kvinnor och personer i medelåldern lider av brist på vitamin D, visar en färsk undersökning som Helsingin Sanomat tagit del av.

Nästan 3 000 vuxna som var med om ett projekt för att förebygga diabetes deltog i undersökningen. En tredjedel av de undersökta led av brist på vitamin D.

Undersökningen gjordes 2007, och forskarna påminner om att man inte kan generalisera resultaten till att direkt gälla befolkningen i dag. Man har sedermera  höjt mängden D-vitamin som tillsätts i mjölk, smör och margarin.

Undersökningen ska publiceras i Finlands Läkartidning i januari, men finns redan på tidningens webbplats

Tidigare hade man antagit att D-vitaminbrist är vanligare bland äldre, eftersom de tillbringar mer tid inomhus än yngre personer och huden producerar mindre D-vitamin. Men undersökningens resultat pekar på att det är fler yngre som får för lite av vitaminen. 

Personer som använde sig av D-vitamintillskott hade högre halter av D-vitamin än de som inte gjorde det. Också en fysiskt aktiv livsstil korrelerade med högre D-vitaminhalter.

Bakgrund
Vitamin D
  • D-vitamin fås genom maten och genom att huden bildar vitaminet när vi är ute i solen
  • Speciellt fet fisk som lax och sill innehåller D-vitamin
  • Andra källor för D-vitamin är mjölkprodukter som berikats med vitaminet samt ägg och kött

    Källa: Svenska Livsmedelsverket.

För kvinnor fanns det ett samband mellan ett högt viktindex och en låg halt av vitaminen.

Undersökningen gjordes i Södra Österbotten, Mellersta Finlands och Birkalands sjukvårdsdistrikt. Personerna som deltog i undersökningen var i åldern 45–74. 

Tidigare i höst kritiserade en forskning vid Östra Finlands universitet D-vitaminpreparat för att de innehöll mindre D-vitamin än lovat. Senare meddelade man att man undersökt halterna på ett bristfälligt sätt.

Nyheten på hs.fi.