Aino Pirskanen (t.v.) säger att nätkränkningsfallet i Göteborg låter otroligt. Alex Laulajainen och Sara Tarvas anser att man måste våga tala om nätmobbningen för att den ska minska. Foto: Niklas Sandström

Internet är ett mäktigt instrument för mobbning

Ungdomar som tar kontakt på grund av nätmobbning är en del av vardagen på Mannerheims barnskyddsförbund. Polisen är orolig över den kraft de sociala medierna har.

Under Arabvåren spelade de sociala medierna en viktig roll för att mobilisera medborgarnas uppror mot regimerna. Även nätkränkningsfallet med påföljande upplopp i Göteborg visar att händelser på internet kan få långtgående konsekvenser även i det riktiga livet.

Den här jämförelsen gör nätpolisens förman, kommissarie Jarmo Heinonen, vid Helsingforspolisen. Han säger att nätmobbningen i Finland hittills försiggått i mindre grupper, att ett nätkränkningsfall skulle få hundratals människor att dra ut på gatorna, som nu i Göteborg, är exceptionellt. Våldsamheterna där fortsatte i går och en person är gripen.

– Frågan är hur något liknande kan förhindras i Finland. Polisen har tidigare lyckats lugna stämningarna och stoppa sammandrabbningar mellan ungdomsgäng genom att delta i nätdiskussioner. Vi har sagt att "om ni tänker samlas för att slåss så kommer polisen att vara där också". Men i Göteborg verkar allt ha gått väldigt snabbt, så polisen har kanske inte hunnit reagera, säger Heinonen.
 

Mediefostran mot nätmobbning
  • Den som blir kränkt på internet ska kontakta nätplatsens administration. Till exempel Facebook och IRC-galleria har inget intresse av att deras portal blir ett forum för förtal.
  • Kränkningar av sexuell art ska anmälas till polisen, speciellt om vuxna är inblandade.
  • Om nätmobbaren går i samma skola som offret ska skolpersonalen alltid kopplas in.Nätmobbning ska lösas som alla andra fall av mobbning. Om mobbaren är känd och minderårig ska föräldrarna kontaktas.
  • Föräldrar bör diskutera nätmobbning med sina barn, ofta inser de inte fullt ut vad handlingarna på nätet kan leda till.
  • Nätmobbningen har haft den positiva inverkningen att det nu för tiden även finns stöd för offren på nätet, till exempel nätpoliserna. MLL har även ett testprojekt med slutna forum för elever och personal i skolor där mobbningsfall kan lösas.
  • Mannerheims barnskyddsförbunds telefon för barn och unga har jour på numret 116 111 mellan kl. 14–17 från och med den 23 december fram till nyårsdagen.
  • Källa: MLL och IRC-galleria

Fram till årsskiftet är Helsingforspolisens hela nätpolisgrupp på semester. Heinonen tycker det är beklagligt men säger att man måste klara sig med de resurser som finns.

– Med endast tre nätpoliser kan vi helt enkelt inte ha bemanning alla dagar.

Han säger att det tills vidare inte finns beslut om ökade resurser men att nätpoliserna har ledningens stöd.

– Verksamheten på nätet är viktig. Sociala medierna kan vara en krutdurk, som vi ju har sett.

Inte rakt i ansiktet

Utanför Tennispalatset i Helsingfors står Aino Pirskanen, Alex Laulajainen och Sara Tarvas. De har alla hört om mobbningsfall på internet men själva har de inte råkat illa ut.

– Nog har jag hört om hur folk inte reder ut problem ansikte mot ansikte utan talar illa om varandra på nätet, säger Laulajainen.

Han säger att det är viktigt att mobbningen får en synlig roll i samhällsdiskussionen.

– Det är bra om kändisar och idoler offentligt tar ställning mot mobbning. Jag tror det har betydelse.

På Mannerheims barnskyddsförbund, MLL, är generalsekreterare Mirjam Kalland överens med kommissarie Heinonen: internet är ett kraftfullt medium.

– Det är ett mäktigt instrument för mobbning och rent av psykiskt våld. Förr om man blev kränkt skedde det inför en begränsad grupp människor, vilket kan vara nog så hemskt, men på internet blir skammen offentlig och bestående då det är svårt att slutligt ta bort det kränkande materialet.

Hon säger att MLL dagligen kontaktas om mobbning på internet och påminner om att de unga behöver stöd av pålitliga vuxna.

– I Göteborg verkar ungdomarna ha tagit saken i egna händer. Vuxna måste tala om nätmobbning med barn och unga som ofta inte inser konsekvenserna fullt ut. Det räcker inte med att tala en gång, förebyggande av mobbning måste bli en del av den dagliga diskussionen. Den som lägger ut kränkande material på nätet kanske är arg för stunden och tänker inte på följderna.

Läs mer i dagens Hufvudstadsbladet!