Klicka på bilden för att se hela grafen.

Mät din inkomstnivå med Hbl:s verktyg

Inkomstskillnaderna ökar i Finland för andra året i rad. Hbl öppnar i dag ett verktyg, som visar hur din inkomst står sig jämfört med andras.

Inkomsten för de allra rikaste finländarna, den ena procenten av befolkningen, ökade i fjol med 7 procent från året innan. Samtidigt tjänade den allra minst bemedlade tiondelen av oss bara ett par tiondels procentenheter mer per år.

De främsta orsakerna till att de 52 000 allra bäst avlönade finländarna tjänade ännu mer i fjol var att försäljningsvinsterna och dividendinkomsterna ökade.

De fattiga blir fler

Trots att inkomstskillnaderna ökade i fjol toppar de inte statistiken. År 2007 var den så kallade Gini-koefficienten störst hittills, 29,5. I fjol var den 28,5. Gini-koefficienten är ett mått på inkomstskillnaderna i ett land. Ju högre värdet är, desto ojämnare har inkomsterna fördelats mellan befolkningen. Värdet ligger mellan 0 och 100.

De finländare som klassas som långvarigt låginkomsttagare blir allt fler. I fjol hörde 489 300 finländare till den här gruppen. Det är 2 100 fler än året innan – och utgör nästan en tiondel av befolkningen. Du klassas som låginkomsttagare om dina inkomster ligger under fattigdomsgränsen. År 2011 gick den vid 13 667 euro.

Klicka här för att mäta din inkomstnivå!

Inkomstskillnaderna ökade – Grankulla rikast