Finländska spel populära på Facebook

Finländska spel klarar sig bra i sociala medier. Tre spel från Finland har kommit in på Facebooks topplista.

I  jämförelsen deltog spel som spelas på Facebook eller är intimt kopplade med det, till exempel mobilspel som spelas på Android, Iphone och Ipad.

Angry Birds av Rovio är femte på listan. Clash of Clans av Supercell är åttonde och Hay Day elfte.
I jämförelsen deltog årets spel. De huvudsakliga bedömningskriterierna var spelarnas åsikter och engagemang för spelet.

Facebooks spelexpert Julien Codorniou säger att han inte är överraskad över de finska spelens goda placering. Codorniou var redan förut bekant med Rovio och Supercell. De båda spelbolagen och Facebook har bland annat en gemensam finansiär, Accel Partners.

Facebook har noterat att en ny spelingenjörsgeneration håller på att växa upp i Finland. Codorniou påpekar att branschen, tack vare Nokia, står på en god grund. Det här är bara början, tror han.
–Det är exceptionellt att ett land lyckas producera så här många bra spel. Finland är ett sådant land.

Mera socialt

Rovios och Supercells spelgrafiker är högklassiga och spelen bra planerade, säger Codorniou. Facebook kunde knappt bärga sig för att inleda samarbete med Angry Birds.
Supercells spel däremot är mer sociala än konkurrenternas. Det anser även bolagets vd Ilkka Paananen.

I spelet Hay Day tar spelaren hand om ett lantbruk. De produkter som man producerar kan man sedan sälja till andra spelare i spelet. I Clash of Clans är spelaren ledare för en klan som slåss mot andra klaner. Även här är interaktionen med andra spelare stor.

Paananen och Petri Järvilehto, Rovios ansvariga chef, säger att Facebook är en betydande plattform för spelen. Facebooks sociala funktioner gör spelen bättre och genom Facebook kan spelbolagen nå hundratals miljoner spelare.