Årets Lucia lyste upp vinterkvällen

Finlands Lucia Julia Hanhikoski kröntes i Domkyrkan i Helsingfors av försvarsminister Carl Haglund.

Vid halv sex börjar Senatstorget i Helsingfors fyllas på. Den kalla vinden blåser upp snö från marken; brandmän arbetar med att hålla liv i facklorna som kantar Domkyrkans trappa. Barn i tjocka vinteroveraller rullar skrattande nedför de snötäckta trapporna.

Emilia Forsström, sex år, har också ett värmande lager kläder mot kylan. Överst har hon en vacker vit klänning med rött skärp och på huvudet en krona med fem ljus.

  –Hej, där är lilla Lucia, ropar en förtjust pojke som klättrat i snöhögen bredvid.

Tillsammans med andra små lucior ska Emilia få åka med i Luciatåget lite senare.

Klockan 18 är det dags för stora Lucia, rättare sagt Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski att glida ned för Domkyrkans trappa. Inne i kyrkan har försvarsminister Carl Haglund hängt Luciasmycket runt hennes hals. Nu skrider hon ned för ett trappsteg i taget, ler och vinkar. Utanför kyrkan spelar orkestern Sankta Lucia.

Sedan kliver Julia Hanhikoski ombord på Luciamobilen, som sedan förra året ersätter det traditionella häst och vagn-ekipaget. God jul, ropar hon till tittare som samlats vid Alexandersgatan.

– När hon försvunnit bakom hörnet hörs det från folkmängden:

  Det var slut nu. Men visst var det fint!

Här kan du läsa intervjun med Julia Hanhikoski.

Vinterhalare

Hbl har rättat vinterhalare till det korrekta vinteroverall i texten.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.