Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Polisman får böta för sex under tjänstetid

Polismannen som åkte fast för sex under tjänstetid har dömts till böter av Helsingfors tingsrätt. Mannen jobbade på fältet för Skyddspolisen.

Domstolen ansåg att mannen hade brutit mot sin tjänsteplikt eftersom han hade sex på tjänstetid, i Skyddspolisens tjänstebil.

Den 35-årige polisen dömdes till 20 dagböter, vilket sammanlagt blir 600 euro med hans inkomster. Polisen hade sex flera gånger under arbetstid i april–december 2010. Det var hans sexpartner som avslöjade det hela.

Polisen erkände att han hade haft sex i tjänstebilen under arbetsdagen, men att det skett på pauserna, vilket han inte ansåg räknades som tjänstetid. Mannen bestred att han brutit mot sin tjänsteplikt och ansåg annars också att gärningen var obetydlig.

En förvaltningschef uppgav i rätten att de anställda vid Skyddspolisen som har tjänstetid använder ett tidkort. Lunchpausen är inte tjänstetid och den registreras på tidkortet Den åtalade polismannen följde däremot ett periodsystem, som innebär att man kan äta och ta paus under arbetspasset. Pauserna är ändå betald arbetstid.

Polisen sade i rätten han alltid meddelat i förväg om sina pauser. Dessutom kunde man nå honom per telefon. Enligt tingsrätten var det ytterligare ett bevis på att han hade haft sex under tjänstetid.

Sade att han är polis

Domstolen ansåg att polisen hade brutit mot sin tjänsteplikt avsiktligt. Enligt polislagen ska man i tjänsten och i privatlivet uppföra sig på ett sätt som inte äventyrar tilltron till polisen. I tjänstemannalagen stadgas att en tjänsteman ska uppträda så som personens ställning och uppgifter förutsätter

Domstolen ansåg att gärningen inte var obetydlig bland annat eftersom paret hade haft sex i en tjänstebil och för att mannen hade berättat för sin partner att han är polis.

Överinspektör Tuomas Portaankorva säger att Skyddspolisen kommer att bekanta sig med domen och överväga om den kommer att leda till disciplinära åtgärder. Den åtalade polisen flyttades till andra uppdrag redan när fallet uppdagades. Tingsrätten tog hänsyn bland annat till flytten i utmätningen av straffet.