Säsongstart för skidor och skridsko

Vintersportsäsongen har kommit i gång en hel månad tidigare än i fjol. Skidspåren börjar ta form i huvudstadsregionen men naturisen har ännu inte lagt sig. Den som föredrar skridskor får ty sig till konstisbanorna.

Helsingfors idrottsverk rekommenderar Nordsjö och Svedängen för den som vill starta skidsäsongen i helgen. Där har man fått till en bra grund med hjälp av snökanoner. I Svarta backens skidspår i Nordsjö träffade Hbl ett tiotal skidåkare i går.

Pertti Vilminko har svettats runt i spåret en knapp timme.

– De här spåren duger för motionärer, säger han.

Han har besökt Svarta backen tre gånger den här vintern.

Ari Mannisto ligger i hårdträning inför en firmatävling. Han gläder sig åt att säsongen startar i tid.

– Jag siktar på att åka omkring tusen kilometer i år. Om vädret tillåter kommer jag att åka lite varje dag, säger han.

Enligt Mannisto är spåren i den belysta tvåkilometersslingan i okej skick, men han rekommenderar inte spåren inne i skogen. Där har snön inte ännu lagt sig ordentligt.

Fri stil i Oitans
 

Åk terrängskidor här:
 • Helsingfors: Hertonäs 1 kilometer, Stensböle 2,3 kilometer, Svarta backen 2,4 kilometer, Svedängen 1,8–7,5 kilometer.
 • Esbo: Kalajärvis motionsslinga 1,2 kilometer, Centralparkens motionsslinga 4,3 kilometer, Oitans 1,5 kilometer, Olars motionsslinga 1,6 kilometer.
 • För uppdaterad information: mski.fi.

Verksamhetsledare Erkki Jokela kunde i går notera köbildning på 1,3-kilometersspåret i Oitans.

– Här duger spåren om man åker fri stil, säger han.

Enligt Jokela finns det en risk att spåren förstörs om vädret blir varmare.

– Snölagret är mycket tunt, men om prognosen håller kommer de flesta skidspåren att vara i toppskick genast efter jul, säger han.

Stenrisk på naturis

Förutom skidorna är det dags att ta fram skridskorna. I år kan man åka skridskor på sju konstisbanor i Helsingfors. Konstisbanorna i Berghäll, Bocksbacka, Gårdsbacka, Kottby, Lassas, Åggelby och på Järnvägstorget är redan öppna för allmänheten, men naturisen är ännu inte i toppskick. Gårdagens varma väder kom som ett bakslag.

Idrottsanläggningsmästare Sami Manerus säger att arbetet med Helsingfors naturisbanor är i full gång. Han tror att alla stadens banor kommer att vara i skick senast till jul.

– Bara det blir kallt igen så går det på fyra dagar. På många ställen har vi redan gjort grundarbetet, säger han.

Manerus säger att stadens arbetare sätter upp skyltar om isen är så dålig att man inte bör åka på den.

– Om isen är väldigt tunn och det finns stenar på den är det rentav livsfarligt att åka. Men om isen ser okej ut är det förstås fritt fram, säger han.
 

Åk skridskor här:
 • Helsingfors: I Berghäll, Gårdsbacka, Kottby och Åggelby kostar det 3 euro för vuxna och 1,50 euro för barn.
  På Järnvägstorget kostar det 6 euro för vuxna och 4 euro för barn.
  I Bocksbacka och Lassas får man åka gratis.
 • Esbo: I Stensvik, Alberga, Mattby och Södrik får man åka gratis.
 • För uppdaterad information: mski.fi/espoo.mskate.

I Esbo kan man åka skridsko på naturis i Mattby, Alberga, Södrik och Metsämaa.

Esbo stad kommer att sätta i gång isningsarbetet på skolornas isbanor på måndag. Banorna är i skick inom en vecka om det kalla vädret håller i sig. Sedan är det fritt fram för alla att använda dem.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.