Foto: Benjamin Suomela. Den här väskan i nyansen Pumpkin innehåller farliga halter av bly.

Gina Tricot återkallar giftiga väskor även i Finland

Gina Tricot har nu dragit bort väskan Emma Bag, som innehåller farligt höga halter bly, från finska butiker. Varför det dröjde två dagar längre än i Sverige innan väskan återkallades kan man inte svara på.

- Det här är helt oacceptabelt för oss. Det är två saker som har gått fel. Dels har leverantören inte följt vårt avtal om de högsta tillåtna halterna och dels har väskorna sluppit igenom vårt eget kontrollsystem, säger Marcus Bergman, hållbarhetschef på Gina Tricot.

I fredags återkallades en rad väskor från svenska lågpriskedjor efter att en forskning utförd av Testfakta visade att de innehöll alarmerande höga halter bly. Tre av tio handväskor som sålts på populära lågprisaffärer innehåller alarmerande höga halter bly. Två av dessa väskor har sålts av Gina Tricot, som snabbt meddelade att man tar drar bort väskorna från marknaden. Den tredje väskan, en kuvertväska med namnet Crystal Gold säljs på Glitter.

Men på lördag eftermiddag hade informationen inte nått systerbutikerna i Finland. Då Hbl frågade efter de nämnda väskorna i respektive butiker var de anställda hjälpsamma med att ta fram dem. På Gina Tricot hade Thea Envelope tagit slut, väskorna har sålts under perioden oktober-november. Men den allra giftigaste väskan, Emma Bag i nyansen Pumpkin, finns fortfarande kvar av i lagret och försäljaren skyndar sig efter den. Som en lite äldre produkt säljs den till realiserat pris, men är utan vidare till salu. Detta trots att Gina Tricot i Sverige dragit in alla de giftiga väskorna som finns kvar i butikerna.

– Vi har ett eget gränsvärde för bly i våra produkter på 100 milligram per kilo. Vi accepterar aldrig att denna gräns överskrids. All försäljning av dessa artiklar har omgående upphört i väntan på våra egna kemikalietester, säger Gina Tricots informationsansvariga Alexandra Davidsson i Sverige till Testfakta på fredagen.

Marcus Bergman berättar att information om Thea Envelope gick ut från huvudkontoret i onsdags eftermiddag. Informationen om Emma bag gick av någon anledning inte ut samtidigt, utan den anlände till Finland klockan 19 i fredags.

Varför dröjde det så länge innan väskan återkallades i Finland?

- Varför informationen delades upp mellan två produkter kan jag inte svara på. Men principen är att vi ska kalla tillbaka produkter i alla länder vi finns samtidigt.

Alarmerande halter av bly

Här kan du läsa resultaten av mätningarna. Emma Bag innehöll hela 23 000 milligram bly per kilo. Det här är 50 gånger mer än gränsvärdet för hur mycket bly smycken får innehålla. Bly är ändå ett väldigt giftigt ämne. Om ett barn till exempel leker med väskan, eller i värsta fall suger eller slickar på den, kan det vara väldigt skadligt.

På Glitter i Finland skyltas det stort med väskan Crystal Gold, dock i en guldigare nyans än den Testfakta utfört testet på. Enligt Ann-Marie Vass, projektledare för Kemikalieinspektionen i Sverige verkar det som om giftet sitter i själva färgpigmentet.

– Från början trodde vi att blyet kom från stabilisatorer i plasten, men det verkade snarare handla om själva färgpigmenten. Vi har själva hitta bly i väskor och plånböcker av fuskläder som är röda, gula, gröna och orangea, säger Vass till Testfakta.

Pengarna tillbaka

De kunder som köpt någon av väskorna från Gina Tricot har rätt att lämna in dem i närmaste butik och få ersättning. Det ska också sättas upp information om det i butikerna, säger Marcus Bergman.

För tillfället finns det endast ett litet meddelande på engelska längst ner på företagets hemsida.

I fredags beslutade Gina Tricot att påbörja rättsliga åtgärder mot leverantören i Kina.