Bild från Okänd soldat. Foto: Handout

Yle senarelägger Okänd soldat

Lagen om bildprogram förnyades vid årsskiftet för att skapa tryggare mediemiljön för barn. Det påverkar till exempel sändningstider.

En konkret följd av lagändringen är att Okänd soldat, Edvin Laines klassiker om fortsättningskriget, inte sänds klockan 14.15 i TV1 som brukligt utan klockan 17 i tv-kanalen Yle Teema.

Filmens åldersgräns är 12 år och enligt Centralen för mediefostran och bildprogram, får den då inte visas i tv före klockan 17. 

Enligt Ismo Silvo, publiceringsdirektör på Yle, har åldersgränsen för Okänd soldat under årens gång varierat i olika distributionskanaler från att vara lämplig för alla till endast för dem över 15 år.

Yle har försökt komma överens med Centralen för mediefostran om möjligheten att få hålla kvar den ursprungliga sändningstiden.
– Myndigheterna tolkar lagen på ett sätt som inte ger utrymme för undantag, kommenterar Silvo.

– Lagen ger inte möjlighet till avvikelser från åldersgränsen i enskilda program, betonar Leo Pekkala, chef för Centralen för mediefostran.

Centralen för mediefostran har rätt att ge anmärkningar och hot om vite om Yle eller annan aktör agerar mot lagen.

Den nya sändningstiden infaller tre timmar senare.  Filmen pågår fortfarande när självständighetsdagens mottagning på slottet börjar, vilket Silvo beklagar.

Yle Teema sänder också Rauni Mollbergs filmversion av Okänd soldat på självständighetsdagen. Den visas med början klockan 21.