Foto: Lehtikuva / Pekka Sakki

Sms fyller 20 år i dag

I dag har det gått 20 år sedan det första sms:et skickades. Uppfinnaren Matti Makkonen ger sin syn på textmeddelandets framtid i en sällsynt intervju med BBC.

Det första sms:et skickades år 1992 från en dator till en telefon och löd kort och gott "God Jul". Avsändaren var brittiska ingenjören Neil Papworth, men det är Nokia-ingenjören Matti Makkonen som brukar benämnas som textmeddelandets fader. 

I en sms-intervju med BBC News dagen till ära säger Makkonen att han endast var en av medlemmarna i laget som utvecklade konceptet. Därför anser han inte heller att han hade kunnat patentera uppfinningen. Makkonen har inte tjänat några pengar med uppfinningen som förändrade vårt sätt att kommunicera.

I intervjun berättar Makkonen att han inte är förtjust i så kallat sms-språk med kreativa förkortningar, utan försöker skriva korrekt finska i sina sms. 

Sms:ets storhetstid kan dock redan vara förbi. Enligt Sonera skickade finländarna bara 8,5 miljoner sms på julafton i fjol, jämfört med 11 miljoner året innan. Gratis sätt att skicka meddelanden, som tjänsten Whatsapp, har blivit allt vanligare. Inte heller Matti Makkonen tror att systemet där man betalar för varje sms kommer att bestå. Däremot tror han att korta meddelanden är en viktig del av vår kommunikation även om 20 år.