Arkivbild.

Uni:Nu - tallriken avslöjar dig

Det är dags för sista föreläsningen i serien Uni:Nu, ett samarbete mellan Hbl och Helsingfors universitet. Den här gången är rubriken "Tallriken avslöjar dig?"

Det övergripande temat i föreläsningsserien på fyra delar är "livsmiljö". Tre delar har avverkats och nu är det dags för den sista i serien. Rubriken är Tallriken avslöjar dig. Är hälsosam mat ett privilegium? Matkultur som klassmarkör.

Om detta föreläser Laura Kolbe, professor i europeisk historia, Anna Valros, professor i husdjursvälfärd och Johanna Mäkelä, professor i matkultur.

En av Laura Kolbes artiklar som ligger på nätet har rubriken Suomalaista ruokaa.

Vad är det, finländsk mat?

De senaste tidernas matdebatt har många intressanta drag. Man har inte ens kommit överens om vilken mat som är mest finländsk, konstaterar Kolbe i sin text.
"Mat är som en bro eller språk med vars hjälp vi kommunicerar", skriver Kolbe.
Kommunikationen har inte alltid varit positiv, tvärtom har få finländare glömt Silvio Berlusconis förolämpning av det finska köket för sju år sedan.

Sedan dess har mycket hänt. Numera lyfts det nordiska köket fram, och finsk eller finländsk mat med det.
Men hurdan mat är det som lyfts fram? Klimpsoppa? Snålsoppa? Eller hjortron och syrat rågbröd, bakat på ekologiskt odlat urvete? Gröt med sockerglasyr, serverad på krog?

Johanna Mäkelä är Finlands första professor i matkultur. Också internationellt sett har hon få kolleger. Mäkelä har forskat i mat- och konsumtionssociologi, måltider, stilar och praxis kring ätande, matkonsumtionens förändringar och framtid, hållbar diet samt livsmedelskedjans ansvarsfullhet.

Som bäst deltar hon i ett projekt om matvanorna i Danmark, Norge, Sverige och Finland. Det är ett sociologiskt forskningsprojekt som ska ge information om hur de flexiblare arbetstiderna, de förändrade familjeförhållandena och kraven på hållbar utveckling har påverkat vårt ätande och våra måltider. I forskningsprojektet koncentrerar man sig på vardagliga vanor, inte till exempel på näringsmässiga faktorer.

I undersökningen drar man nytta av den enkät om matvanor som genomfördes i dessa fyra nordiska länder i slutet av 1990-talet.

Anna Valros, professor i djurens välfärd, innehar den första svenska professuren i veterinärmedicin i Finland. Hon säger bland annat "äntligen har forskningsområdet djurens välfärd fått fotfäste och tas på allvar".
Enligt Valros har den internationella konkurrensen drivit djurgårdar till en intensifiering som kan vara för mycket för både gården och djuret.
Det sägs att stressade djur som transporteras långa vägar ger segare kött. Och hur är det med kycklingen och broilern?

Kenneth Nars, journalist och matskribent med känsla för gourmetmat, är kommentator. Som moderator fungerar utvecklingschef Martina Harms-Aalto från Helsingfors universitet


Tidpunkt: tisdag 4.12 kl. 17.15–19.15.
Plats: Helsingfors universitets huvudbyggnad (Fabiansgatan 33, 2 vån., Sal 1)
Fakta: Uni:Nu är en föreläsningsserie som ordnas av Helsingfors universitets och Hbl. Föreläsningsseriens övergripande tema är livsmiljö.
http://hbl.fi/sites/default/files/puff/uninu110.png