EPA.

Folkomröstning i Egypten 15 december

Konstitutionsdomstolen i Egypten skjuter upp sitt arbete på obestämd tid. Egyptens president Muhammad Mursi ville hålla folkomröstning om förslaget till ny författning den 15 december. "Domstolsarbetet avslutas tills rätten kan fortsätta utfärda utslag utan psykologiskt och materiellt tryck", meddelade domstolen i ett uttalande till den statliga nyhetsbyrån Mena och kallade det "en svart dag" för rättsväsendet

"Domstolsarbetet avslutas tills rätten kan fortsätta utfärda utslag utan psykologiskt och materiellt tryck", meddelade domstolen i ett uttalande till den statliga nyhetsbyrån Mena och kallade det "en svart dag" för rättsväsendet.

Hundratals anhängare till presidenten Muhammad Mursi samlades tidiagre på söndagen utanför domstolen i Kairo. Målet var att hindra domarna från att komma in, enligt en demonstrant.

Mursi har utfärdat ett dekret som säger att domstolen inte kan överpröva presidentens beslut, men domstolen hade för avsikt att strunta i det. Grundlagsförslaget har fått kritik för att vara islamistiskt och för att undergräva fri- och rättigheter.

På lördagen visade  tiotusentals islamister i Kairo sitt stöd för Mursis vidgade makt och förslaget till ny grundlag — ett svar på de massiva protesterna i veckan.

"Folket vill införa Guds lag", skanderade minst 50 000 flaggviftande demonstranter på gatorna nära Kairos universitet. Många av dem hade bussats till huvudstaden från landsbygden.

- De på Tahrir representerar inte alla. De flesta människor stödjer Mursi och är inte emot dekretet, sade 23-årige farmaceuten Mohamed Noshi från Mansura.

Ökad polarisering

Han syftade på protesterna på Tahrir-torget som samlade tiotusentals människor tidigare i veckan. I fjol stod Muslimska brödraskapet och de mer sekulära oppositionella sida vid sida på torget med det gemensamma målet att fälla Mubarak-regimen. Nu framstår de mer som motståndare, ett tecken på ökande polarisering bland landets 83 miljoner invånare.

Anledningen är att Mursi kuppartat utökat sin makt genom ett dekret och i ett försök att dämpa vreden hos dem som ogillar hans tilltag påskyndat processen med en ny författning.

Mursi inbjöd till "allvarlig nationell dialog" för att avsluta övergångsperioden, när han utlyste folkomröstningen.

Fortsätter kämpa

Oppositionsledaren Mohamed ElBaradei skrev på Twitter att kampen kommer att fortsätta, eftersom Mursi vill ha folkomröstning om "ett författningsutkast som undergräver grundläggande friheter och bryter mot universella värden".

Utkastet har en vag islamistiskt färgad språkdräkt som kritikerna anser kan missbrukas för att nagga på mänskliga rättigheter och kväva kritik. Huvudkällan är sharia-principerna, det vill säga det islamiska regelverk som islamister gör en bokstavstrogen tolkning av.

På andra sidan Nilen strömmade människor åter till Tahrirtorget på lördagen.

- Vi avvisar fullständigt folkomröstningen och författningskommissionen eftersom den inte representerar alla delar av samhället, sade 43-årige Sayyid al-Iryan, medlem av det parti som ElBaradei bildat.

Men Mursis liberala, vänsterinriktade, kristna och andra motståndare är bakbundna. Även om de bojkottar folkomröstningen kommer den nya författningen att antas.