LEHTIKUVA / Sari Gustafsson

Snöröjare får en sömnlös natt

Enligt vägmästare och chefer i Helsingforsregionen kommer vägarna att gröta till sig om snötäcket växer över 40 centimeter. Stora snömängder kan också innebära spräckta budgetar.

– Om det kommer 40 centimeter som en del prognoser säger får vi problem, säger Ville Alatyppö som är byråchef på byggnadskontoret i Helsingfors.

Fastighetsägare som uppfyller skyldigheten att hålla snöfritt kan frakta sin snö till kommunernas upplag mot en avgift. Det är sådana inkomster som gör att budgeten kan gå ihop, säger Airi Hellman, ansvarig vägmästare i västra Vanda.

– Vi ligger redan över budgeten nu i höst men med de här inkomsterna så täcker det nog upp underskottet, säger hon.

Nybyggen ökar bördan
De ansvariga i såväl Helsingfors som Esbo och Vanda säger att budgeten är ungefär densamma som förra året. Men Esbos gatuchef Harri Tanska säger att de ändå får mycket mer att göra i år.

–  Esbo växer vilket betyder fler gator att röja i  till exempel Storåker, Bastvik, Pajängen och Grundbacka, säger han.

Han räknar med att den stora nederbörden kan göra att de mindre gatorna inte rensas på snö förrän tredje dagen efter snöfallet.

Ville Alatyppö på Helsingfors byggnadskontor vädjar till invånarna att inte låta bilar stå parkerade där snöröjarna behöver komma fram.

– Det är det som fördröjer underhållet mest för oss, så snälla flytta era bilar i tid, säger han.

Färjetrafiken stördes
Också båtarna till Sverige och Estland kan få problem vid kraftiga vindar. Tallink Silja tvingades till exempel avstå från att gå i hamn på Åland under natten till i går berättar kommunikationsansvariga Marika Nöjd.

– Oftast kan de lägga till i Långnäs i stället för Mariehamn, men i går natt gick inte det heller. För färjetrafiken beror det väldigt mycket på vilken riktning vinden blåser i, säger hon.

Passagerare som inte kan stiga av på Åland får åka med till Åbo eller Stockholm och kompenseras för resan.