Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen. Riksdagsledamot Jouko Skinnari (SDP) tappade tålamodet med svenskan i går.

Skinnari till Thors: "Tala finska!"

Att ställa frågor på svenska tar upp för mycket tid, tyckte riksdagsledamot Jouko Skinnari. Försvarsminister Carl Haglund (sfp) är djupt chockerad.

Riksdagsledamot Jouko Skinnari (SDP) har framfört sin ursäkt till svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander efter samtal med riksdagens talman Eero Heinäluoma (SDP).

Under riksdagens frågetimme på torsdagen ställde Astrid Thors sina frågor till regeringen på svenska. Skinnari tyckte att översättningen till finska tog för lång tid och röt till mot Thors: "puhu suomea!" (tala finska!).

Efter frågetimmen bad minister Carl Haglund Heinäluoma att ge Skinnari en varning.

Heinäluoma säger i ett pressmeddelande att riksdagen är en tvåspråkig institution och att en riksdagsledamot enligt grundlagen kan använda båda inhemska språken.

 Riksdagsledamot Jouko Skinnari (SDP) fick nog då Astrid Thors (SFP) ställde även sin andra fråga till regeringen på svenska.

Först kunde försvarsminister Carl Haglund (SFP) inte tro sina öron.

– Jag är helt chockerad. Det är helt ofattbart och under all värdighet. Riksdagen är en tvåspråkig institution, sa Haglund.

– Det är orimlig tidsanvändning. I stället för det normala en minut för fråga en minut för svar blev det nu fem minuter och fem minuter, sa Skinnari

Han tycker det är helt acceptabelt att ställa den första frågan på svenska, men att Thors borde ha ställt den andra frågan på finska då det tar tid att översätta de svenska frågorna. Det var inte enligt honom ett angrepp mot svenskans ställning.

– Jag talar själv svenska och Thors är min vän.