Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen. Riksdagsledamot Jouko Skinnari (SDP) tappade tålamodet med svenskan i går.

Skinnari till Thors: "Tala finska!"

Att ställa frågor på svenska tar upp för mycket tid, tyckte riksdagsledamot Jouko Skinnari. Försvarsminister Carl Haglund (sfp) är djupt chockerad.

Riksdagsledamot Jouko Skinnari (SDP) har framfört sin ursäkt till svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander efter samtal med riksdagens talman Eero Heinäluoma (SDP).

Under riksdagens frågetimme på torsdagen ställde Astrid Thors sina frågor till regeringen på svenska. Skinnari tyckte att översättningen till finska tog för lång tid och röt till mot Thors: "puhu suomea!" (tala finska!).

Efter frågetimmen bad minister Carl Haglund Heinäluoma att ge Skinnari en varning.

Heinäluoma säger i ett pressmeddelande att riksdagen är en tvåspråkig institution och att en riksdagsledamot enligt grundlagen kan använda båda inhemska språken.

 Riksdagsledamot Jouko Skinnari (SDP) fick nog då Astrid Thors (SFP) ställde även sin andra fråga till regeringen på svenska.

Först kunde försvarsminister Carl Haglund (SFP) inte tro sina öron.

– Jag är helt chockerad. Det är helt ofattbart och under all värdighet. Riksdagen är en tvåspråkig institution, sa Haglund.

– Det är orimlig tidsanvändning. I stället för det normala en minut för fråga en minut för svar blev det nu fem minuter och fem minuter, sa Skinnari

Han tycker det är helt acceptabelt att ställa den första frågan på svenska, men att Thors borde ha ställt den andra frågan på finska då det tar tid att översätta de svenska frågorna. Det var inte enligt honom ett angrepp mot svenskans ställning.

– Jag talar själv svenska och Thors är min vän.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.