Foto: Hbl-arkiv/Karl Vilhjálmsson

Finlands lucia kommer från Karleby

Efter klockan 12 hade Folkhälsan lovat ringa luciakandidaterna för att delge dem resultatet i årets luciaomrösning. Finlands nyvalda Lucia, Julia Hanhikoski i Karleby, var så nervös att hon tejpade för urtavlan på sitt armbandsur då hon väntade på det viktiga telefonsamtalet.

– Jag var inte alls förberedd på beskedet då telefonen ringde redan tio i tolv. Jag blev helt till mig och brast ut i gråt. Sen skickade jag genast ett textmeddelande till mina närmaste anhöriga, berättar en omtumlad Julia Hanhikoski till Hbl bara tio minuter efter att hon själv har fått det glada beskedet.

Hanhikoski anmäldes till luciauttagningen i sista minuten: Anmälningstiden gick ut en tisdag och kvällen innan frågade kantorn för Karleby svenska församling, Kristina Klingenberg, om hon fick anmäla Hanhikoski.

Julia Hanhikoski är inte rädd av vetskapen om att hon om bara två veckor ska sjunga inför tv-kamerorna i en fullsatt domkyrka i Helsingfors.

– Ända sedan jag var barn har jag sjungit inför publik. Tidigare har jag varit Karlebys lucia och då jag och de andra luciakandidaterna tidigare i höst samlades i Helsingfors för att ge sångprover och bli intervjuade, var sångbiten det som jag var minst nervös för.

Hanhikoski har musiken i blodet. Båda föräldrarna är proffsmusiker och jobbar som altviolinister vid Österbottens kammarorkester. Hanhikoski tar själv sånglektioner vid konservatoriet i Karleby och spelar piano.

Julia Hanhikoski har satsat hårt på Folkhälsans luciakampanjarbete.

– Det måste man göra om man som jag kommer från en mindre by. Min mamma var väldigt aktiv i att organisera kampanjarbetet och det bidrog säkert till att det gick vägen. Jag har uppträtt på daghem, i skolor och på äldreboenden.

Du har långa guldlockar och ser ut precis som många förväntar sig att en traditionell Lucia ska göra. Har det här varit ett trumfkort för dig i omröstningen?

– Vissa har sagt det, men ursprungligen kom ju Lucia från Sicilien och var säkert mörkhårig. En liten flicka på ett dagis jag besökte under kampanjen kom faktiskt fram till mig och sade: " Jag tänker rösta på dig eftersom du har likadant hår som Törnrosa".

I vår tar Julia Hanhikoski studentexamen. Vad hon tänker studera efter det är öppet.

– Det är ännu lite oklart. Jag skulle gärna studera något musikrelaterat eller så något som har med männi-skor att göra. Jag är mycket intresserad av psykologi.

Vad vill du åstadkomma som Finlands lucia?

– Jag är medveten om att lucias schema är väldigt späckat. Men för mig kommer varje besök att vara betydelsefullt. Jag ser fram emot att få träffa många olika människor och göra folk glada.

Även i år går medlen från luciainsamlingen till äldre som är ofrivilligt ensamma. Insamlingen fortsätter till den 31 januari 2013.

 

Här kan du läsa intervjuerna med alla årets luciakandidater.