Visualisering över tornhotellet på Busholmen. Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy/Helsingfors stad stadsplanerinskontoret

Busholmens tornhotell går vidare

Planerna för det 33 våningar höga hotellet på Busholmen är ett steg närmare att förverkligas.

På tisdag kväll röstade stadsplaneringsnämnden i Helsingfors för att föra vidare planerna på ett 33 våningar högt tornhotell på Busholmen till stadsstyrelsen.


Fem av ledamöterna röstade för att förslaget förs vidare till stadsstyrelsen, medan tre röstade för en vidarebehandling av förslaget på ett hotell med 16 våningar enligt förslag från Vänsterförbundets Sampo Villanen.
De grönas Osmo Soininvaara röstade blankt.

SFP:s Laura Finne-Elonen är suppleant i nämnden och var med på gårdagens möte. Hon är emot att man bygger ett 33 våningar högt tornhotell på Busholmen.

– Man hänvisade till investerarens önskemål om att hotellet ska ha 33 våningar eftersom det inte bär sig annars. Men tomten är jätteliten och jag ville ha en utredning på bland annat hur man förbereder sig på eventuella säkerhetsrisker samt hur all markservice är tänkt att rymmas på tomten.

Enligt Finne-Elonen poängterade de som vill gå vidare med projektet främst de inkomster och arbetstillfällen som tornhotellet innebär för Helsingfors. Själv ser hon ändå fler nackdelar än fördelar.

– Nu tänker man på pengar, men byggnaden finns ju där för evigt. Den förstör den låga silhuett som är kännetecknande för Helsingfors.

Busholmens tornhotell är en långkörare som splittar många av fullmäktigegrupperna. Åtminstone De gröna, SDP och SFP är delade i frågan.

Det är en ändring i detaljplanen som gör det möjligt att bygga en 33 våningar hög byggnad. Enligt den ursprungliga detaljplanen tillåts inte byggnader högre än 16 våningar på området.
Bland annat invånare på Busholmen och i närliggande stadsdelar samt styrelsen vid stadsmuseet, fastighetsnämnden och nämnden för allmänna arbeten har motsatt sig en ändring i detaljplanen.