Foto: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Rehn påskyndar beslut om Grekland

Ekonomikommissionären Olli Rehn uppmanar euroländerna och Internationella valutafonden IMF att fatta beslut om nästa utbetalning till Grekland.

–Det är nödvändigt att ett beslut kan tas om nästa utbetalning. Det är viktigt för Grekland, det är viktigt för Europa. Jag manar medlemsländerna och IMF att ta sista steget – eller snarare de sista centimetrarna, för mer än så är det inte som återstår, sade EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn när han anlände inför finansministermötet i Bryssel.

–Grekland har gjort sitt, nu är det dags för eurogruppen och IMF att leverera.

Utbetalningen på 30 miljarder euro har skjutits upp sedan i somras. Ursprungligen stoppades betalning efter att Grekland inte levt upp till anpassningskraven, senare för att euroländerna och IMF tvistat om hur stödprogrammet till Grekland ska ändras.

För en vecka sedan satt ministrarna nästan en hel natt utan att kunna enas. På måndagen valde man därför att börja tidigare än normalt, redan vid lunchtid, för att om möjligt kunna spurta fram till ett beslut.
Flera av ministrarna uttalade sig optimistiskt.

- Jag är säker på att vi kommer att hitta en ömsesidigt bra lösning, sade Greklands Giannis Stournaras.

Även i Spanien behövs det pengar. Finansminister Luis De Guindos konstaterar att det krävs 37 miljarder euro i en första runda för att rekapitalisera de hårt ansträngda spanska bankerna. Spanien fick i somras löfte om upp till 100 miljarder euro för att rädda sina banker.