Rebeller från gruppen M23, som syftar på datumet 23 mars, då gruppen bröt sig ur kongolesiska armén. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / PHIL MOORE

Rebeller hotar med blodspillan

En liten men våldsam rebellgrupp hotar att urholka det bräckliga lugnet i östra Kongo-Kinshasa – ett omstritt och våldshärjat område rikt på naturresurser.

I går kväll gick FN-helikoptrar åter till anfall mot rebellgruppen M23 som befinner sig nära flygplatsen vid staden Goma i östra Kongo-Kinshasa. FN-trupper och kongolesisk militär försöker försvara staden, som sedan i går på morgonen har varit under attack av rebellgruppen, uppgav överste Olivier Hamuli via telefon till AP.

Myndighetspersoner och tiotusentals civila har flytt området nära flygplatsen, och enligt Al-Jazira uppger en källa inom FN att även de kongolesiska soldaterna flyr.

Rebellgruppen har gett motstridiga uttalanden om ett möjligt intågande i Goma, som är huvudstaden i den viktiga provinsen Norra Kivu. Talesmannen överstelöjtnant Vianney Kazarama uppgav på kvällen till AFP att rebellgruppen inte tänker gå in i staden.

– Vi är vid portarna, inte inne i staden. Vårt mål är inte att inta staden, men om president Joseph Kabilas armé attackerar oss så kommer vi att driva bort fienden tills den är långt från Goma.

Tidigare under dagen uppgav rebellgruppen M23, som sedan oktober också kallar sig för den Kongo­lesiska revolutionsarmén, att de tänker inta både Goma och staden Bukavu som ligger söder om Kivu-sjön.

Båda städerna ligger på gränsen till Rwanda, och rebellgruppen anses vara stödd av Rwanda och eventuellt även Uganda, något som båda länder nekar till.

Enligt FN-rapporter handlar våldsamheterna om tillgång till de värdefulla mineralförekomster som finns i området.

FN:s säkerhetsråd krävde under natten till gårdagen ett slut på all utländsk hjälp till rebellerna. Under lördagen vädjade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon till Rwandas president Paul Kagame för att han skulle ”använda sitt inflytande på M23 för att lugna situationen och hindra M23 från att fortsätta sina attacker”.

En varning till FN
Det militära avancemanget följer på strider som inleddes förra veckan mellan rebellgruppen och den kongolesiska armén, som stöds av FN-trupper. FN:s fredsbevarande styrka Monusco som är stationerad i området dödade i en helikopterattack i lördags 151 rebeller i ett försök att hindra gruppens framfart mot Goma.

– Vi varnar Monusco som beskjuter våra områden i stället för att visa sig neutrala ... det måste sluta, sade Kazarama.

Mellan 500 000 och 800 000 människor har flytt sina hem i regionen sedan striderna blossade upp i april, när armédesertörerna tog till vapen mot Kongos militär. Rebellgruppen M23 består av före detta gerillasoldater från en tidigare rebellarmé som gick under namnet CNDP, men som införlivades i den kongolesiska armén som en del av fredsavtalet som förhandlades fram 2009.

Den kongolesiska armén är ökänd för att vara dysfunktionell och lönen för militärerna är minimal, en orsak till att de före detta rebellerna valde att hoppa av armén och skapa en ny rebellgrupp under ledning av Sultani Makenga.

Kongo-Kinshasa som officiellt heter Demokratiska republiken Kongo, blev självständigt från Belgien 1960. Under hela sin självständighet har landet härjats av våldsamheter, och 1998 bröt ett krig ut som krävt över tre miljoner liv.

Källor: Al-Jazira, AP, BBC, FNB, TT,  AFP, Reuters