It-kursdeltagaren Antero Helminen har lärt sig använda dator. Nu är han intresserad av mer kunskap, yttre hårddiskar och om kompatibiliteten hos bärbara apparater.

"Internetkunskap viktigare än körkort"

Alla i arbetsför ålder har inte tillräckliga kunskaper om datateknik. De flesta kan visserligen gå och titta på kvällstidningarnas webbplatser eller betala räkningen på nätbanken men det räcker inte i framtiden, anser experter.

En lärare i datorkurser för vuxna har stött på konkreta problem.

–Man kommer på kurs när man till exempel vill ha ett e-postkonto som Folkpensionsanstalten eller platsannonsen kräver, säger planerare Jani Suonperä.
Statistikcentralen uppger att det finns 25 000 finländare i åldern 45–54 år som aldrig varit ute på webben. Samtidigt hör finländarna till toppen i nätanvändningen i Europa.

Det som oroar mest är att folk inte kan söka information på nätet, anser professorn i ekonomisk sociologi Pekka Räsänen vid Åbo universitet.
–Det är numera ytterst svårt att fungera om man inte använder webben. Läkare, rådgivning, bibliotek och andra offentliga tjänster finns där, säger Räsänen, som forskat i ojämlikhet på nätet.

Internet som läromedel

Det är omöjligt att studera eller utföra kontorsarbete om man inte kan använda nätet och det är heller inte lätt att klaga på ett företags tjänster eller hålla kontakt med släktingar och vänner som bor långt borta utan internet.

–Därför har nättjänsterna utvecklats, för att underlätta människornas vardag. Kunskaper i att använda internet är viktigare än körkort för dagens finländare.

Trots allt är ändå den huvudsakliga orsaken att inte använda internet enligt Statistikcentralen att man inte upplever att det behövs eller är intressant.
Räsänen anser att man i all utbildning inom den offentliga sektorn bör införliva internetfärdigheter. På det viset kunde man exempelvis förhindra att arbetslösa och ungdomar med problem slås ut även digitalt.

–Datorer och webben borde redan vara hjälpmedel i undervisningen, inte ett separat läroämne, tillägger han.
Enligt Suonperä finns det fortfarande efterfrågan på datorkurser av olika slag bland människor i arbetsför ålder.
Internetkurser riktade till vuxna får bifall även av en kursdeltagare som har jobb.

–Ungdomarna har språkkunskap och det är lättare för dem, sade kursdeltagaren, som ville förbli anonym.