Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Universitet: Fel i vitaminforskningen

Östra Finlands universitet medger att undersökningen om D-vitaminer innehöll brister.

Östra Finlands universitet medger att det fanns brister i dess studie om olika D-vitaminpreparat. Universitetet hade inte heller tillräckliga metoder för att analysera preparaten.

Universitetet har nu fått resultaten från det ackrediterade laboratoriet Eurofins analyser av samma preparat. Med undantag för fyra produkter innehöll de alla tillräckliga halter av D-vitamin.

Företaget Chemeda Oy som säljer kosttillskott förvånar sig över varför universitetet inte från första början bad om ett expertutlåtande till sina egna vitaminundersökningar. Chemeda har redan skickat ett ersättningsanspråk till universitetet.

Ett annat företag som blivit lidande av missen, Manninen Nutraceuticals Oy, säger att analyserna inte är tillförlitliga om de gjorts på piller ur öppnade burkar. Han säger att det är svårt att beräkna den ekonomiska förlusten.

–För oss är D-vitaminer inte en särskilt viktig produkt.

Provisorn Tero Weckroth på Chemeda säger att handeln med kosttillskott har stagnerat trots att säsongen annars är som livligast.
–I början trodde vi förstås på undersökningen, som var gjord av ett universitet som ännu då var ansett.

Fakta

Följande preparat visade sig i den danska laboratorieanalysen innehålla mindre än 80 procent av mängden D-vitamin som angavs på förpackningen:
–Hyvän olon D-vitamiini (69 procent)
–Pirkka D3-vitamin (75 procent)
–Force vitamin D 125 (mindre än 0,4 procent)
–Mega D3 125 (mindre än 0,4 procent).

Manninen Nutraceuticals, som marknadsför de två sistnämnda preparaten anser att inte heller de nya analysresultaten är tillförlitliga.
VD Janne Hakala på Leader foods, som tillverkar de två förstnämnda preparaten, säger att det är något med preparatets uppbyggnad som påverkar vitaminets hållbarhet. Bolaget undersöker problemet.
Kesko meddelade att försäljningen av Pirkka D3-vitamin upphör genast.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.