Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Universitet: Fel i vitaminforskningen

Östra Finlands universitet medger att undersökningen om D-vitaminer innehöll brister.

Östra Finlands universitet medger att det fanns brister i dess studie om olika D-vitaminpreparat. Universitetet hade inte heller tillräckliga metoder för att analysera preparaten.

Universitetet har nu fått resultaten från det ackrediterade laboratoriet Eurofins analyser av samma preparat. Med undantag för fyra produkter innehöll de alla tillräckliga halter av D-vitamin.

Företaget Chemeda Oy som säljer kosttillskott förvånar sig över varför universitetet inte från första början bad om ett expertutlåtande till sina egna vitaminundersökningar. Chemeda har redan skickat ett ersättningsanspråk till universitetet.

Ett annat företag som blivit lidande av missen, Manninen Nutraceuticals Oy, säger att analyserna inte är tillförlitliga om de gjorts på piller ur öppnade burkar. Han säger att det är svårt att beräkna den ekonomiska förlusten.

–För oss är D-vitaminer inte en särskilt viktig produkt.

Provisorn Tero Weckroth på Chemeda säger att handeln med kosttillskott har stagnerat trots att säsongen annars är som livligast.
–I början trodde vi förstås på undersökningen, som var gjord av ett universitet som ännu då var ansett.

Fakta

Följande preparat visade sig i den danska laboratorieanalysen innehålla mindre än 80 procent av mängden D-vitamin som angavs på förpackningen:
–Hyvän olon D-vitamiini (69 procent)
–Pirkka D3-vitamin (75 procent)
–Force vitamin D 125 (mindre än 0,4 procent)
–Mega D3 125 (mindre än 0,4 procent).

Manninen Nutraceuticals, som marknadsför de två sistnämnda preparaten anser att inte heller de nya analysresultaten är tillförlitliga.
VD Janne Hakala på Leader foods, som tillverkar de två förstnämnda preparaten, säger att det är något med preparatets uppbyggnad som påverkar vitaminets hållbarhet. Bolaget undersöker problemet.
Kesko meddelade att försäljningen av Pirkka D3-vitamin upphör genast.