Pekka Perä vid rodret igen. Foto: Lehtikuva/Sari Gustafsson

Pekka Perä blir nygammal vd för Talvivaara

Det blir omställningar i toppen på skandalomsusade gruvbolaget Talvivaara som brottas med avloppsläckage de senaste veckorna. Pekka Perä återvänder som vd.

Pekka Perä har fram tills nu fungerat som bolagets styrelseordförande. Han ämnar stanna kvar tills bolaget stabiliserats.

Den tidigare vd:n Harri Natunen fortsätter med andra uppdrag i ledningen.

Perä är Talvivaaras grundare och han innehade posten som vd fram till oktober 2011. Han äger ungefär en femtedel av Talvivaaras aktier. Perä har tills vidare inte kommenterat Talvivaara-läckan i offentligheten.

Ny styrelseordförande för bolaget blir styrelsemedlemmen Tapani Järvinen.

Beklagar miljöföroreningarna

Vid en presskonferens i förmiddags beklagade Perä miljöföroreningarna som uppstått till följd av läckaget vid gruvan. Perä medgav att det begåtts otaliga fel i byggnadsskedet, men han ville inte precisera vilka fel.

Perä återgår till jobbet som vd eftersom bolagets styrelse bad honom återvända.

Perä säger att han också i framtiden försöker äga så mycket av bolaget som han bara kan. Han är redo att investera mera i Talvivaara om det bara är ekonomiskt möjligt.

Perä uppger också att gruvan kommer att öppnas genast då myndigheterna tillåter det. Han säger också att gruvbolaget ansvarar för kostnaderna som uppstår av miljöskadorna i området.

– Vi kommer inte att använda oss av skattebetalarnas pengar, säger Perä.

Han uppskattar att kostnaderna uppgår till flera miljoner euro.

Enligt Perä kommer gruvverksamheten att fortsätta. Läckageolyckan beror enligt honom på väldigt ovanligt väder och stor nederbörd.